Одобриха въвеждането на платени зони за паркиране в Смолян от 1 май догодина

28 Oct, 2021

Общинският съвет в Смолян одобри предложението за въвеждане на платени зони за паркиране в областния град от 1 май 2022 година.

Причините налагащи приемането на наредбата е тенденцията на постоянно нарастване броя на пътни превозни средства на територията на Община Смолян, като увеличаващият се автомобилен парк създава голяма натовареност по улиците и пътните артерии в град Смолян.

Отчитайки увеличения автомобилен поток концентриран предимно в централната градска част, както и по периферии, обуславят нуждата от регулиране и приемане на условия за регламентирано паркиране на превозните средства.

Процесът на регулиране е да се обособят места за платено паркиране, което ще даде възможност на всеки гражданин, както и юридически лица, чрез заплащане да ползват обособено парко място.

На територията на град Смолян ще се определят зони за платено паркиране в определени часове на денонощието в работни дни в часовия диапазон от 08.30 до 17.30 часа. Планирано е въвеждане на абонамент на паркиране на МПС за 1 ден, 1 месец, половин година и една календарна година.

Планира се и въвеждане на режим на паркиране на МПС „абонамент за район“, като лицето заплатило за същия, може да паркира неограничен брой пъти и за неограничено време.

С последващи решения на Общински съвет – Смолян ще се определят райони, улици и пътища или части от тях за зони за платено паркиране. Определените райони и местата ще бъдат обозначени с пътни знаци, пътна маркировка и надписи, чрез които на водача на МПС да се указват условията за паркиране.

Определянето на цената за платено паркиране се осъществява с Наредбата №2 за определянето и администрирането на местните такси, цени на услуги в Община Смолян.

Паркингите ще са няколко вида – публични, ведомствени и с ограничен достъп.

На неправилно паркираните коли или с неизплатена цена ще се слага скоба или ще бъдат принудително премествани, ако обстоятелствата го налагат. При такива случаи собственикът ще трябва да плати такса за освобождаване.

Електромобилите и превозните средства със специален режим на движение ще могат да паркират безплатно.

 

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура