Разяснителна кампания за машинно гласуване ще има във всички общини в Смолянска област

28 Oct, 2021

Районната избирателна комисия в Смолян утвърди график за провеждане на разяснителна кампания на територията на Област Смолян, във връзка с произвеждането на изборите за президент и вицепрезидент на републиката и за народни представители на 14 ноември 2021 г. Това съобщи пред „Фокус” председателят на РИК-Смолян Росица Чакърова.

По време на разяснителната кампания членове на РИК – Смолян ще обучават жителите на населените места как да гласуват машинно. За целта са предоставени 10 машини за гласуване, които ще бъдат на разположение на хората и те ще могат да се научат как да упражнят правото си на глас за единия или и за двата избора, които предстоят на 14 ноември.

Обученията започват на 29 октомври в община Рудозем, като ще се обучават гражданите на Рудозем и жителите на селата Чепинци и Елховец. В същия ден пробно ще могат да гласуват и жителите на село Смилян в община Смолян.

На 30 октомври ще се обучават жителите на община Девин, както в града и квартал Настан, така и от селата – Беден, Брезе, Грохотно, Гьоврен, Триград, Лясково, Селча. В същия ден ще гласуват пробно и жителите на село Широка лъка в община Смолян.

На 31 октомври експериментално право на глас ще могат да упражнят жителите на Доспат и на селата от общината – Късък, Барутин, Црънча, Бръщен, Любча и Змеица, както и жителите на Борино и село Ягодина.

На 1 ноември ще се обучат жителите на Баните, както и тези на Оряховец и Гълъбово. На същия ден ще могат пробно да гласуват и жителите на селата Момчиловци и Виево в община Смолян.

На 2 ноември експериментално ще могат да упражнят правото си на глас жителите на Мадан и селата от общината – Средногорци, Леска, Върбина, Букова поляна и Боровина. В същия ден пробно ще могат да гласуват и жителите на село Търън в община Смолян.

На 3 ноември пробно ще гласуват жителите на Златоград и тези от селата Ерма река, Старцево и Долен, както и гражданите на Неделино и хората от село Средец.

На 4 ноември обучителите и машините ще бъдат в Чепеларе, както и в селата Павелско, Хвойна и Забърдо.

На 5 ноември машини за пробно гласуване ще бъдат разположени и в трите квартала на Смолян, където жителите на областния град ще могат да упражнят начина на гласуване за предстоящите избори на 14 ноември.

 

Снимка: БГНЕС

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура