Ева Майдел предложи въвеждане на годишна оценка на енергийната сигурност на ЕС

07 Oct, 2021

Докато водим този дебат, всеки бизнес в България плаща 170 евро за мегаватчас елетроенергия. За разлика от други правителства в Европа, българското не прави почти нищо, за да смекчи удара за бизнеса и гражданите.

Фактът, че цената за мегават час е 3 пъти по-висока цена от обичайната и че много правителства като това в България не реагират, не е само национален проблем.

Вече се чуват първите гласове срещу целите на Зеления преход. Фактът, че правителства като това в България не правят нищо, ще се отрази на мнението на много европейски граждани за ЕС. Това заяви българският евродпеутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел по време на заседание на Европейския парламент в Страсбург.

Майдел, която е член на Комисията по промишленост и енергетика на ЕП, заяви, че и Европейската комисия не прави достатъчно, защото задържа рекордно високите цени на емисии в Европа.

Тя предложи на Европейската комисия да се въведе система за стрес-тестове за енергетиката в Европа, която да измерва как ще реагира икономиката при определени цени на газ, нефт и електоренергия. На тази база, Майдел предложи да се изгради инструментариум за действие, както и изисквания към националните планове Енергетика и климат.

Трябва да стартира и годишна оценка на енергийната сигурност на ЕС, по подобие на кредитния рейтинг в банковата система, която ще е сигнална лампа за предстоящи кризи, допълни бълагрският евродепутат.

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура