Община Неделино разгръща туристическия си потенциал

07 Oct, 2021

Община Неделино облагородява пространството около природната забележителност “Бездънник”, намираща се между селата Средец, Бурево и Гърнати по проект “Чиста околна среда” към ПУДООС на стойност 10 000 лева.

Вече изграждаме подход към местността, мост и места за отдих. Едно от условията в проекта бе част от дейностите по него да бъдат извършени от доброволен труд на граждани и общински служители, заяви кметът на Неделино Боян Кехайов.

В интервю пред БНР Кехайов коментира, че е било необходимо да се изградят няколко мостчета, които да улеснят достъпа, да се направят предпазни съоръжения т.е. парапети на мостовете, тъй като там е много стръмен терена.

Като отидат туристи или любители на природата да имат къде да отседнат, така че там се изграждат и две беседки и се направи огнище, за да може посетителите да си направят пикник.

Към красивата забележителност вече има поставена табела още от главния път Неделино-Бял извор на разклона за село Средец. Ще бъдат поставени и още допълнителни табели, отбеляза Боян Кехайов.

Кметът се надява с тези дейности да се подобри достъпа и мястото да бъде посещавано.

През 2017 г. е направена археологическа карта на Община Неделино и една от местностите, посочена от археолозите е крепост над село Изгрев. Затова общината работи по разкриването и утвърждаването на крепостта като културен паметник от национално значение. За целта в Община Неделино е свикана специална комисия, стана ясно от думите на кмета Кехайов.

Потенциалът за разкриване на тази крепост според археолозите е голям. Там е било наблюдателно съоръжение, което е охранявало тази част на Родопите и римските пътища, които са минавали през територията на нашата община. Интересна крепост е с много запазени стени, посочи Кехайов.

Според кметът, ако крепостта бъде категоризира като национален паметник на културата, Община Неделино ще има възможност да кандидатства по програмите за развитие на туризма в региона.

Снимки: Facebook
Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура