Изабела Янкова спечели световната титла в планинското колоездене

30 Aug, 2021

Българката Изабела Янкова спечели Световното първенство по планинско колоездене във Вал Ди Соле, Италия.

Световната шампионка бе поздравена от екипа на Пампорово АД за историческия си успех.

17-годишната родна състезателка по спускане се пребори за първото място в категория Woman Junior сред конкуренцията на състезателки от Канада, Франция, Австрия, САЩ, Испания, Словакия, Норвегия, Белгия и Швейцария.

Българката беше най-добра в своята възрастова група и остави далеч след себе си Кине Хаугьом от Норвегия и Грейси Хемстрийт от Канада. Разликата при спускането между Янкова и нейните конкурентки беше над 10 секунди.

Преди две седмици Янкова спечели Европейската Купа по спускане в Марибор, Словения и с победата си прави дубъл и продължава триумфа си на Световната байк сцена.

За младата състезателка предстоят още два старта от Световната купа – един в Европа и един в САЩ, като към момента тя е титуляр във временото класиране и има реален шанс да оглави и турнира, с което да направи требъл.

Министърът на младежта и спорта Андрей Кузманов изпрати поздравителен адрес до Изабела Янкова по случай световната й титла.

Успехът Ви е доказателство, че България разполага с изключителен талант в планинското колоездене, посочи министър Кузманов.

Само три седмици след като спечелихте европейската титла се поздравихте и със световната. Това е огромна награда за положения труд и усилените тренировки, допълни спортният министър.

 

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура