Каньонът на водопадите е сред най-добрите места за хайкинг в България

13 Aug, 2021

Екопътека Каньонът на водопадите край родопския град Смолян е едно от най-красивите места за хайкинг маршрути в България. Със сигурност това е един от туристическите маршрути, които си заслужава да посетите.

Турове до Каньона на водопадите се организират от Туристическия център в Пампорово.

Екопътеката започва от покрайнините на Смолян. По пътя в посока към село Мугла има табела. Тя сочи посоката към екопътеката. Вървейки нагоре по пътя към Каньона на водопадите, туристите минават покрай стар каменен мост в римски стил.

Планинската екопътеката е с дължината от няколко километра и за около 4 часа нормално ходене със снимане и кратки почивки е напълно превземаема.

Маршрутът е част от резерват Сосковчето, където се намират редица водопади. Покрай по-живописните от тях се вие пътечката, по която трябва да минете. На доста места има изградени дървени мостчета, панорамни площадки, беседки и пейки.

Най-високата точка от туристическия маршрут е на е 1800 метра надморска височина.

Екопътека „Каньона на водопадите“ е изградена през 2003 г. и е реновирана изцяло през 2013 г. Маршрутът е изключително живописен, преминава през резерват „Сосковчето“ и буферната му зона, като по дължината му туристите могат да се любуват на животински и растителни видове с висок природозащитен статус, риолитни скали с причудливи форми и иглолистни гори със средна възраст над 100 години.

Пътеката се вие по двата бряга на живописна река, като за улеснение на туристите са изградени дървени мостчета, беседки и заслони за хранене и почивка, чешми и тоалетни, а трудните участъци са обезопасени с парапети и стъпала за спокойното преминаване на хора от всички възрастови групи.

Може да останете смаяни от водопадите по течението на реката, най-големият от които е с височина на водния пад почти 70 метра.

По дължината на екопътеката са изградени три наблюдателни площадки, от които се разкрива незабравима панорама към дивите и непрестъпни склонове на резервата, застлани с вековни гори и скали, както и към град Смолян – перлата в сърцето на Родопите, намиращ се едва на няколко километра от Каньона на водопадите.

Как да стигна до там?

Влизайки с автомобил в Смолян от Пампорово, поемете вдясно на първия светофар. Карайте направо докато достигнете до кръстовище с отклонение вдясно за село Мугла. Движейки се около 1.5 км по улица „Миньорска“, подминавате къщите и надписан камък за местността Балиева вода.

След около 300 метра вляво има бетонов възел, а малко след него, вдясно, се намира указателна табела и черен път, който извежда до Посетителския информационен център в подножието на екопътеката.

Може да оставите колата в началото на отбивката и да изминете разстоянието до центъра пеша.

Важна информация:

Екопътеката започва непосредствено след Посетителския информационен център и се движи в буферната зона на резерват Сосковчето и в самия резерват.

Съществуват различни възможности за преминаването на маршрута – кръгово и линейно. При кръговото преминаване туристите ще започнат и завършат прехода си в една и съща точка – Посетителския информационен център в началото на пътеката.

При линейното преминаване по маршрута има възможност за достигането до хижа „Перелик“ и едноименния връх, разположен в близост, както и за продължаването към съседни туристически обекти – село Гела, пещера Ледницата, Мугла, Чаирските езера и др.

Не се препоръчва отклоняването от маркираната туристическа пътека, а смущаването на животните и брането на гъби, билки и цветя са забранени. Паленето на огън може да се извършва само на специално обозначените места.

Времето за придвижване по маршрута при линейно преминаване е около 7-8 часа, а при кръгово преминаване около 3-4 часа.

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Снимки: Интернет
Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура