МРРБ: Новият граничен пункт при Рудозем е направен по всички евроизисквания

02 Aug, 2021

Премиерът Стефан Янев и заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Захари Христов направиха инспекция на новия граничен пункт Рудозем-Ксанти на българо-гръцката граница.

Пунктът се изгражда с финансиране по управляваната от МРРБ Програма за трансгранично сътрудничество “Гърция-България 2014-2020” и държавния бюджет.

Министър-председателят изтъкна важността на изградената инфраструктура за развитието на икономиката и туризма на България и Гърция.

Всичко е направено добре – 4 ленти във всяка посока, 2 ленти за автомобили, 1 лента за тежък трафик, 1 лента за автобуси. Освен административната сграда, има и сграда за медицинските органи, които ще могат да проверяват влизащите от посока Гърция, отбеляза Стефан Янев.

Заместник-министър Захари Христов посочи, че ГКПП Рудозем  е изграден по всички европейски изисквания. В края на годината ще бъде въведен в експлоатация, с което нашият ангажимент като страна е изпълненен, коментира заместник-министърът.

Отварянето на граничния пункт ще благоприятства развитието на региона. То ще повиши трансграничното сътрудничество за увеличаване на обмена на хора и търговия.

По време на инспекцията двамата бяха придружени от областния управител на Смолян Стефан Сабрутев и кмета на Рудозем Румен Пехливанов.

 

Източник: Министерство на регионалното развитие и благоустройството

Подобни

Новини от региона

туризъм

култура