Община Златоград: Всички домакинства са задължени да събират отпадъците си разделно

06 Jul, 2021

Общинска администрация Златоград напомня, че всички домакинства на територията на общината са задължени да събират отпадъците си разделно и предават, съгласно дадените указания и обявените графици.

Оставянето на строителни и градински отпадъци, мебели, матраци, излезли от употреба електрическо и електронно оборудване и други едри отпадъци на контейнерните площадки, в контейнерите и кофите или други нерегламентирани места, е нарушение, за което се налага санкция на нарушителя, в размер от 300 до 1000 лева.

Тези отпадъци може да се предадат, като е необходимо да спазвате няколко основни правила:

1.СТРОИТЕЛНИТЕ ОТПАДЪЦИ, образувани от ремонтна дейност се събират разделно и се предават на „РОДОПСТРОЙ – 97” ООД за транспортиране, оползотворяване или обезвреждане, съгласно сключения договор, относно създаване на условия за извършване на услугата.

Притежателите на строителни отпадъци, могат да заявят услугата на „РОДОПСТРОЙ – 97” ООД, които в определения ден предоставят контейнер за събирането им, и транспортна техника за транспортиране до специализирано депо, за крайно обезвреждане или оползотворяване.

2.БИОРАЗГРАДИМИТЕ ОТПАДЪЦИ от почистване на дворове и градини като треви, корени от зеленчуци и цветя, клони от резитба на дървета и лозя, талаш от рязане на дърва за огрев и пепел, използвате в личните си стопанства, съгласно указанията в раздадените брошури за домашно компостиране. При невъзможност за компостиране, притежателят заявява количеството в общинска дейност “Чистота” за безвъзмездно транспортиране;

3.ЕДРОГАБАРИТНИТЕ ОТПАДЪЦИ (мебели, матраци и др.) се разкомплектоват, като дървената и метална част се предават на общинска дейност “Чистота”, при подадена заявка от притежателя, а останалите отпадъци се събират в определения ден, съгласно установените графици за събиране на битови отпадъци.

4.ИЗЛЯЗЛО ОТ УПОТРЕБА ЕЛЕКТРИЧЕСКО И ЕЛЕКТРОННО ОБОРУДВАНЕ се предава на общинската площадка за разделно събиране на отпадъци, по време на обявените кампании от Общинска администрация;

5.ИЗЛЕЗЛИТЕ ОТ УПОТРЕБА АВТОМОБИЛНИ ГУМИ, се предават в автосервизите, където се извършва смяната им с нови.

Община Златоград призовава за стриктно спазване на установения ред за събиране, транспортиране, предаване и изхвърляне на отпадъците. Важно е отпадъците да отиват на правилното място, посочиха от общината.

Нека всички заедно, с общи усилия и позитивно отношение, да запазим чиста средата, в която живеем!

 

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура