Европейската комисия призова България да бъде приета в Шенген

02 Jun, 2021

Европейската комисия обяви намерение да започне изготвянето на годишни доклади за състоянието на Шенгенското пространство.

В стратегията на ЕК за укрепване на Шенген се съдържа отново препоръка Съветът на ЕС да гласува за приемането на България и Румъния в пространството без гранични проверки.

Комисията припомня, че София и Букурещ са изпълнили всички необходими изисквания и това е установено при оценките, извършени през 2010 и 2011 г.

Приемането в Шенген на България, Румъния и Хърватия е водеща задача за нас, отбеляза зам.-председателят на комисията Маргаритис Схинас. Последното решение не е в наши ръце, но постоянно препоръчваме разширяване на Шенген, добави той. Фактите ясно показват, че трите страни са готови, допълни Схинас.

България, Румъния, Хърватия и Кипър трябва изцяло да бъдат облагодетелствани от Шенген, заяви еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон. Тя изрази надежда решението на Съвета на ЕС да бъде взето скоро.

Комисията отбелязва в предложението нуждата до 2023 г. информационните системи за управление на границите и за миграцията да бъдат свързани и съвместими.

Предлага се в европейското законодателство трайно да залегне възможността за обособяване на т. нар. зелени коридори за улеснено движение на стоки през вътрешните граници в случай на нови извънредни обстоятелства като днешната пандемия.

ЕК ще предложи въвеждане на общоевропейски правила за полицейско сътрудничество и за улеснено предаването на данни за ДНК, пръстови отпечатъци и регистрация на превозни средства.

Според комисията е добре занапред молбите за визи за пътуване в ЕС, както и документите за пътуване, да бъдат само цифрови.

Друго предложение на ЕК предвижда събирането и съхраняването на данни за пътниците по въздух да обхване и полетите между държави от Шенген.

Комисията предлага да се преразгледа механизмът за наблюдение и оценка на Шенген, като се поставя по-голям политически акцент върху решенията, които вземат и ще включват засилен мониторинг за зачитане на основните права.

Представяме път за развитие в бъдеще, който да гарантира, че Шенген може да издържи теста на времето, който ще осигури свободния поток на хора и стоки и ще обслужва всички възможни обстоятелства за възстановяване на нашите икономики, за да се изправим по-силни заедно, заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура