Община Смолян с проект за екологичната мрежа НАТУРА 2000

24 May, 2021
Община Смолян стартира изпълнението на проект „Споделена визия за екологична мрежа НАТУРА 2000 в регион Смолян“, финансиран от Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г.

Целите на схемата са насочени към повишаване на информираността на заинтересованите страни и повишаване на разбирането за ползите от екологичната мрежа НАТУРА 2000 в социално-икономическото развитие на регионите.

Проектът е насочен към провеждане на комуникационна кампания, която чрез предоставяне на достъпни послания, свързани освен с широко известните екологични ползи от съществуването на мрежата Натура 2000, така и практични икономически, социални и конкурентни ползи, които имат потенциал да доведат до добавен ефект за местното население.

Проектът на Община Смолян е насочен и конкретно към популяризирането на мерки и дейности за съхранение на важни за орхидеите местообитания, а именно Местообитание 6210 „Полуестествени сухи тревни и храстови съобщества върху варовик на територията на област Смолян.

Планира се провеждането на Регионална информационна кампания, състояща се от 2 основни публични събития на територията на област Смолян. Едното събитие ще бъде проведено на територията на град Смолян, а второто събитие от кампанията ще бъде под формата на обучение на терен.

В рамките на проекта ще бъдат използвани разнообразни форми за информиране, чрез различни комуникационни канали и методи, част от Регионалната информационна кампания – обучения на терен в зоните от Натура 2000, информационни събития и срещи, разработване на печатни информационни материали и т.н.

Участниците в проекта ще имат възможност да се запознаят със специфичните особености на защитените зони, видовете орхидеи и техните местообитания, като ще бъдат презентирани разнообразни подходи за въздействие и съхранение на различните видове, които местното население може да прилага без да нарушава нормалното им съществуване.

Kонкретните защитени зони и местообитания, попадащи в територията на област Смолян, и които ще бъдат включени в информационните дейности са Циганско градище, Родопи – Западни, Родопи – Средни, Родопи – Източни.

Срокът за изпълнение на проекта е 12 месеца и е на обща стойност 71 400 лева, като стойността включва управление, публичност на проекта, подготвителни дейности и информационна кампания.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура