Община Смолян стартира нов социален проект

24 May, 2021

Община Смолян стартира изпълнението на проект „Патронажна грижа +”, финансиран от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г.

Целта на проекта е да се осигурят мобилни интегрирани здравно-социални услуги в домашна среда за възрастни хора и лица с увреждания, както и подкрепа за адаптиране на социалните услуги, делегирани от държавата дейности във връзка с разпространението на COVID-19.

В рамките на проекта ще се работи по две основни направления – предоставяне на мобилни интегрирани здравно – социални услуги „Патронажна грижа“ и превенция на COVID-19 в социалните услуги.

Дейността по предоставяне на услугата „Патронажна грижа“ предвижда подбор на потребители; подбор, обучение и супервизия на персонала за предоставяне на услугата и предоставяне на интегрирани здравно-социални услуги за период от 12 месеца.

Всяко лице от целевата група ще може да получава здравно-социални услуги до 2 часа на ден. Ползването на услугата, продължителността и вида й (здравна, социална и т.н.) ще се определя в договора, който всеки потребител ще сключи за ползване на интегрираните услуги.

В рамките на проекта се предвижда и доставка на храна, хранителни продукти и продукти от първа необходимост, вкл. лекарства, заплащане на битови сметки, заявяване и получаване на неотложни административни и битови услуги (със средства на потребителите или с други средства, различни от тези по проекта).

От мобилните интегрирани здравно – социални услуги ще могат да се възползват общо 120 възрастни хора и лица с увреждания, живеещи на територията на община Смолян.

В рамките на второто направление на проекта, а именно осигуряване на превенция на COVID-19 в социалните услуги, държавно делегирани дейности ще бъдат осигурени лични предпазни средства за служителите в социалните услуги; ще се въведат мерки за дезинфекция на сградния фонд на социалните услуги; провеждане на тестване на персонала и на потребителите на социалните услуги за COVID-19 и назначаване на допълнителен персонал в социалните услуги.

Срокът за изпълнение на проектa е 14 месеца, а общата му стойност възлиза на близо 700 хил. лева.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура