Намаляват случаите на коронавирус в област Смолян

13 Apr, 2021

Крехка, но обнадеждаваща е тенденцията, че имаме спад в седмичната заболяваемост, като за последната седмица новоустановените случаи са намалели с 22%, в сравнение с предходната седмица. Така областният управител Недялко Славов представи ситуацията с разпространението на коронавируса на територията на Смолянска област.

През последните две седмици кривата на заболяемостта от COVID-19 в нашата област се пречупи и тръгна надолу. От втори април седмичният ръст вече е отрицателен, започна плавно намаляване на случаите, при запазване на високи стойности на показателите за заболяемост и смъртност. На общия фон на страната нашата област остава в групата с червен код, но сме с низходящ тренд, поясни директорът на РЗИ-Смолян д-р Мими Кубатева и добави, че натискът в болниците започва да отслабва.

Отчита се положителна тенденция от по-голям брой на излекувани спрямо броя на новодиагностицирани. Кубатева обърна внимание, че това не трябва да води до отпускане и неспазване на противоепидемичните мерки.

Във връзка с разхлабването на противоепидемичните мерки и връщането на присъствената форма на обучение при част от учениците, Мария Семерджиева – началник на РУО-Смолян заяви, че всички образователни институции на територията на област Смолян работят – 47 детски градини и 58 училища.

Семерджиева увери, че се извършва стриктен сутрешен филтър, в образователните институции се спазват всички разписани противоепидемични мерки и на този етап образователният процес протича спокойно.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура