Министърът на туризма: Пампорово отчита добър зимен сезон

28 Mar, 2021

Пампорово отчита добър зимен сезон, като се очаква и в следващите дни интересът да се запази и туристи да има до средата на април. Това заяви министърът на туризма Марияна Николова при посещението си в Пампорово.

В момента тук условията за снежни спортове са много добри, а предстоящата ученическа ваканция дава още една възможност за пътувания в планината.

И аз призовавам българите да предпочетат именно зимните ни курорти за прекарване на свободното време. Надяваме се засиленият интерес да се запази и през оставащите дни до края на сезона, като предпоставка за това са отличното състояние на пистите и прогнозата за хубаво време, посочи Николова.

Тя се увери лично в спазването на указанията за работа на лифтовете и влековете, разработени от Министерството на туризма.

Министър Николова съобщи още, че по неокончателни данни от Единната система за туристическа информация около 62 хил. туристи са пренощували в курорта Пампорово и общините Смолян и Чепеларе от началото на зимния сезон 2020/2021 г.

Очертава се спадът на посетителите да е около 35% спрямо миналия зимен сезон. Броят на българските гости в района е над 58 хил., като се очаква намалението им да е под 20 на сто за целия зимен сезон 2020/2021 г. Румънски, турски, сръбски и гръцки туристи също са посетили курорта през настоящия сезон. Най-много посетители в региона са между 30 и 44 г., като те са над 40% от всички пътуващи, а над 64 на сто от гостите са избрали да отседнат в хотели.

Бизнесът доказа, че може да работи при стриктно спазване на санитарно-хигиенните предписания и единните правила за сигурност, безопасност и хигиена и да предложи една отлична услуга на туристите, коментира вицепремиерът.

И подчерта, че благодарение на дисциплината и засиления контрол и през зимния сезон няма нито един случай на доказано заразен с коронавирус посетител в курортите ни. По думите ѝ планината остава едно от местата, които могат да предложат развлечение и спорт при гарантирана сигурност и безопасност за здравето. Тя апелира към всички, които практикуват зимните спортове, да използват само обработените и маркирани трасета, за да не се стига до инциденти в планината.

В момента лифтовете и съоръженията работят при стриктно спазване на противоепидемичните мерки и това ще се запази до края на сезона, посочи още министър Николова. Според нея това е важно за всички любители на зимните спортове, защото им дава сигурност и спокойствие при практикуването на любимите занимания.

По време на визитата си тя бе придружавана от Мариян Беляков, изпълнителен директор на „Пампорово“ АД.

Вицепремиерът Николова връчи и награди в първото състезание по ски и сноуборд, организирано от сноубордиста Радо Янков.

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура