Укрепват срутището на пътя за чепеларското село Павелско

15 Mar, 2021

Приключи първият етап от дейностите по укрепване на срутището на пътя за село Павелско, което от години застрашаваше сигурността на преминаващи хора, МПС и животни, както и на намиращите се в близост къщи, съобщиха от община Чепеларе.

Опасното образувание с височина около 22 метра и дължина на откоса около 32 метра е възникнало в резултат на дългогодишната ерозия и тектонични нарушения на скалата над шосето.

Свличането на скална маса и големи скални отломки върху пътното платно се случваше постоянно, както знаят жителите на селото и всички, които ползват този път. В опасност се намираха и близко разположените жилищни сгради.

В горната част на срутището имаше силно изветрели скали и големи скални късове с диаметър над 100 см. в нестабилно състояние, които всеки момент можеха да се самообрушат и да предизвикат сериозни щети.

Проектът за укрепване на участъка на стойност 273 741 лева планира преоткосиране на откоса на срутището, премахване на нарушената подпорна стена от каменна зидария, която се намираше в основата на срутището по протежение на пътното платно, и изграждане на нова бетонна подпорна стена на нейно място.

Над короната на стената ще бъде изградена демпферираща ограда за предпазване от директно падане на отделни скални отломки на пътното платно. Дейностите по премахване на срутището и укрепване на участъка са разделени на два етапа.

В първи етап бяха изпълнени мероприятия по обезопасяване на срутището чрез обрушване и преоткосиране, като за предпазване на намиращите се от отсрещната страна на шосето имоти беше изграден защитен вал от баластра, скална маса и почви. Валът успешно изпълни ролята си да спира едрите скални късове и работата мина без инциденти. Обрушването и преоткосирането бяха изпълнени с верижен багер.

Друг багер се грижеше за своевременното разчистване на пътното платно от падналата скална маса и пръст, така че пътят да може да се ползва от МПС с минимални неудобства.

По-продължително затваряне се е наложило само веднъж – за няколко часа. В момента шосето е нормално проходимо.

Предстои да се пристъпи към изпълнение на втория етап от дейностите по проекта: изграждане на нова подпорна стена от бетон. Изкопите за фундаментите на новата подпорна стена ще се извършват при стабилен откос зад нея.

Самата стена ще бъде изградена на секции. Тя ще е масивна, бетонна, с обща дължина от 45,60 м. и променлива височина. Извън обсега на срутището стената ще се изпълни като укрепителна поради стабилния вертикален откос зад нея. Тя е с дължина 10 м. Останалата част – гравитачна с демпферна ограда – е с дължина от 35,60 м. Зад стената ще бъде оформена дренажна бариера. Демпфериращата ограда ще бъде изпълнена от стоманени профили и поцинкована оградна мрежа.

По план проектът трябва да бъде приключен до края на април.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура