Гърция откри уникален подводен музей (ВИДЕО)

03 Aug, 2020

Гърция откри първия по рода си подводен музей край бреговете на остров Алонисос в западната част на Егейско море. В него експонатите са богатството на морския живот и антики, останали на морското дъно от векове.

Посетителите, облечени с водолазни костюми, ще могат да разгледат останки на потънал кораб, натоварен с антични амфори с вино край остров Перистера близо до Алонисос.

Зоната е защитен морски парк и е считана за едно от най-интересните места за гмуркане в гръцките териториални води.

Останките от древното корабокрушение са открити от рибар през 1985 г. край Перистера на дълбочина от 28 метра. На мястото около 425 г. пр.н.е. е потънал голям търговски кораб, натоварен с хиляди амфори с вино от Халкидики и остров Скопелос.

Купчината от амфори, която се простира на дъното на дължина от 25 метра, дава представа за очертанията и за големите размери на кораба. Обектът се смята за едни от най-важните подводни останки на кораб от античността.

Впечатляващият брой на амфорите, отличното състояние на корабните останки и красотата на водите и на морското дъно в района, който е част от защитената зона Алонисос – Северни Споради, правят археологическия обект край Перистера дестинация, която би представлявала интерес за всеки опитен водолаз.

Уникалният подводен музей е отворен за обиколки на сертифицирани водолази-любители от 3 август до 2 октомври, като тези, които не могат да се гмуркат, могат да направят обиколка на археологическия обект и без да се намокрят чрез виртуална реалност в информационния център на острова.

 

 

 

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура