Борисов: Трябва да намерим баланс между запазването здравето на хората и икономическото развитие

09 Jul, 2020

Високият ръст на новозаразените с коронавирус се дължи на неспазване на част от противоепидемичните мерки. Това ми докладваха министър Ананиев, Националният оперативен щаб и областните управители. Има области в страната без нови случаи, има такива и с висок ръст. Не можем да затворим цялата икономика заради безотговорно отношение на отделни групи от хора, заяви във Facebook профила си премиерът Борисов.

Затова взехме решение с правомощията, които имат областните щабове да реагират локално с цялата сила на заповедта, която министър Ананиев издаде.

На база на анализ на НОЩ се налага да върнем част от противоепидемичните мерки: всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер ще се провеждат без публика, не се разрешават посещенията в дискотеки, барове, групови празненства с присъствие над 30 човека на открито и на закрито и др. Уверен съм, че тези мерки ще изиграят роля и обстановката скоро ще се нормализира. Ситуацията е тежка, но трябва да намерим баланс между запазването здравето на хората и икономическото развитие.

Благодаря за дисциплината на всеки един, който спазва мерките с грижа към себе си и другите. Благодаря за усилията, които положихте във времето на извънредното положение и които полагате и сега. Без тези усилия и дисциплина нямаше да успеем. Беше тежък период, много хора изпитаха трудности, а някои бизнеси и сектори са под тежък натиск. Но успяхме и все още задържаме смъртността на ниско ниво.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура