Намалява замърсяването на въздуха в Смолян

28 May, 2020

Намалява концентрацията на средногодишните стойности на фини прахови частици в Смолян във връзка с наблюденията за качеството на атмосферния въздух. Това показва анализ на концентрацията на фини прахови частици (ФПЧ10) за 2019.

През 2019 г. са извършени 332 средно дневни измервания на ФПЧ10 от които наднормените стойности са 56 броя, като на 20.01.19 г. е измерена максимална стойност от 152.93 mg/m3. При анализ на резултатите за 2019 г. е видно, че от април до октомври (топлите месеци без отопление) средномесечната концентрация на фините прахови частици е в норма.

За сравнение през 2018 г. при 312 измервания са отчетени 58 превишения, от където е видно, че през 2019 г. броя на превишенията на ФПЧ10 е намалял. През месеците юни и декември, има дни когато станцията не е работила, но по малката бройка превишения не се влияят от дните без отчетени данни.

През отоплителния сезон основен източник на замърсяване с прах остава изгарянето на твърди и течни горива от бита, а причина за превишенията и невъзможността за разсейване на атмосферните замърсители през зимния сезон са географското разположение на града и специфичните метеорологични условия (ниска скорост на вятъра, наличие на инверсии и други).

Брой на дните с превишения на среднодневната норма от 50 mg/m3 през годините:

Година Брой на дните с превишения на среднодневната

норма от 50 mg/m3

2019 56
2018 58
2017 84
2016 84
2015 101
2014 119
2013 92

 

Най-голям източник на емисии на ФПЧ10 в град Смолян е битовото отопление, следвано от автомобилния трафик. Обществените сгради формират малък дял от емисиите.

Оценка и наличие на неблагоприятни метеорологични условия в град Смолян:

  • Района се характеризира с ниска скорост на вятъра;
  • Средната месечна стойност на вятъра остава сравнително постоянна през годината, като в голям процент от случаите с вятър тя се изменя в интервала 0-1.49 м/сек. Скорости над 10 м/сек. се наблюдават по-рядко, а над 20 м/сек. – много рядко;
  • Наличие на инверсия;
  • Терасовидно разположение на сградите/ съответно източниците на емисии/ стъпаловидно разположение на града, непрекъснати редове от многоетажни сгради по двете страни на улицата и в сравнително тясно долинно разширение.

Най-неблагоприятно за самопречистването на атмосферния въздух е тихото време и слабите ветрове със скорост от 0 до 2 м/сек. В град Смолян процентът на тихото време средно за годината е много висок.

В заключение може да се каже, че характера на релефа, продължителното безветрие, сравнително високата влажност на въздуха обуславят ниската самопречиствателна способност на атмосферата в района и създават предпоставки за трайно замърсяване на въздуха.

Анализът на резултатите показва, че битовото отопление е определящия фактор за замърсяването на атмосферния въздух в община Смолян. По-високите стойности на ФПЧ10 са през месеците на отоплителния сезон. Останалите превишения на ФПЧ10 имат инцидентен характер и са в резултат на кумулативното влияние на сухо и ветровито време, неорганизирани емисии от градския транспорт, ремонтни дейности и пренос от вън.

През зимния сезон се очаква повишаване на стойностите за ФПЧ10, поради използването на твърди горива за отопление в битовия сектор. За подобряване качеството на атмосферния въздух в община Смолян се изпълняват следните мерки:

  • Намаляване емисиите от бита (отопление) – стартира проект „Мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух в Община Смолян“, финансиран по Оперативна програма „Околна среда“, с чиято помощ ще бъдат подменени горивните инсталации от твърдо гориво на пелети на около 3 000 домакинства в града;
  • Намаляване емисиите от транспорта – въвеждане на оптимизиран график на обществения транспорт в най-натоварените артерии и кръстовища и подобряване организацията на движение на МПС; актуализация на плановете за ремонт и превантивна поддръжка на уличната настилка; хигиенно поддържане на уличната мрежа;
  • В плана на ОПУ Смолян за зимно поддържане е заложено изискване зимното почистване на републиканските пътища, разположени в регулацията на гр. Смолян, да бъде с ниво «А» на поддържане, с което трябва да бъде съобразен изборът на средствата за поддържане. Съгласно Наредба №РД-02-20-19 от 11.2012 г. за поддържане и текущ ремонт на пътищата, издадена от министъра на регионалното развитие и благоустройството, обн. ДВ, бр.91 от 20.11.2012 г., в сила от 20.11.2012 г., изм. ДВ, бр.95 от 4.12.2012 г., на републикански пътища с ниво на зимно поддържане «А» приоритетно се прилага обработка с химически вещества за стопяване на снега и леда;
  • Поддържане и развитие на зелената система – изграждане на зелен пояс, абсорбиращ прахови емисии около най- натоварените артерии и кръстовища.

С пълния отчет на Община Смолян по Програмата за намаляване на замърсяването с фини прахови частици за 2019г. може да се запознаете ТУК.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура