Смолянчанката Гергана Рибарова е успешен уеб дизайнер само на 21 години

26 May, 2020

Само на 21 години смолянчанката Гергана Рибарова вече е успешен уеб дизайнер. Тя ще ни разкаже повече за себе си и пътя, който извървява, докато преследва мечтаната от нея кариера в света на дизайна, както и каква е ролята на СофтУни за нейното развитие.

Ето интервюто на младата смолянчанка за SoftUni Creative:

Здравей! Разкажи ни малко повече за себе си.

Здравейте! Казвам се Гергана и съм на 21 години. В момента съм втори курс със специалност Уеб дизайн и графична реклама в НБУ и междувременно работя като уеб дизайнер. Бях част от първия випуск на цялостната програма на SoftUni Creative, благодарение на което успях да открия любовта си към дизайна и да я превърна в своя професия.

Как научи за СофтУни и как реши да започнеш обучение при нас?

Започнах обучението си в СофтУни преди около 4 години с курсовете по софтуерно инженерство. Тогава бях в математическа гимназия и смятах, че моята бъдеща професия ще бъде от света на точните науки. В програмирането харесвах възможността за решаване на конкретен проблем, чрез логическо мислене, но ми липсваше свободата на творчеството и начинът, по който можеш да изразяваш себе си чрез изкуството. Softuni Creative се появи точно когато се колебаех по кой път да поема в професионалното си развитие и ми помогна да се докосна до света на дизайна.

Сподели впечатленията си от цялостната програма при нас и нашите преподаватели.

Предимството на цялостната програма е, че можеш да започнеш от самото начало, да преминеш през различните области на дизайна и да избереш в коя сфера искаш да се развиваш. Лекторите са доказани специалисти, които освен практическите си знания, споделят за опита и трудностите, през които са минали по пътя на своето израстване. Благодарение на онлайн обучението успях да изкарам цялостната програма изцяло дистанционно на повече от 250 км разстояние, без да ми се наложи да пътувам за нито една лекция или изпит. Можех да гледам лекциите през всеки един момент, било то докато пътувах в автобуса или докато тичах на пътеката, а дори след като завърших, курсовете останаха достъпни.

Какво се промени за теб, след като завърши своето обучение?

Завърших цялостната програма паралелно със средното си образование, което, освен че ми помогна в избора за по-нататъшно развитие, ме направи по-организирана. Разбира се, да се готвиш за матури и 12 изпита не е лесно, но когато имаш желание не е и непосилно. Благодарение на курсовете осъзнах, че в България също има голямо поле за изява и стига да искаш – можеш да се развиваш успешно, което беше и причината да продължа образованието си тук. В момента работя с едни от най-големите фирми в България, някои от които банки и телекомуникационни компании, а от скоро открих и страстта си към дигиталните илюстрации.

А защо избра именно сферата на дизайна за своето професионално развитие?

Винаги съм обичала да творя под всякаква форма – независимо дали да рисувам на платно, таблет или лист хартия, да изработвам ръчно направени неща или да украсявам старателно закуската си, въпреки че веднага след това “произведението ми” ще бъде изядено. Чрез дизайна мога най-пълно да изразявам себе си и да допринасям за решението на проблеми с помощта на визуалната комуникация. Дизайнът е моят инструмент, чрез който мога да правя света по-красив.

Не на последно място – какъв съвет би отправила към всички бъдещи курсисти на СофтУни?

Трите основни правила, които си създадох по време на програмата и с които ежедневно продължавам да се боря са:

-Не се срамувай да питаш, когато не знаеш;

-Не се притеснявай да показваш работата си;

-Не се страхувай от обратната връзка.

Грабете с цели шепи от възможностите, които ви предоставя програмата, и не забравяйте, че колкото и лекции да изгледате, най-добрият учител е практиката. Вдъхновявайте се от всичко, което ви заобикаля, продължавайте да учите по нещо малко всеки ден, защото дизайнът не е професия, а начин на мислене.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура