246 хиляди лева бонуси за медиците на първа линия в смолянската болница

26 May, 2020

246 501 лева допълнителни възнаграждения са получили медиците на първа линия в болницата в Смолян. Това стана ясно от изявление на директора на лечебното заведение д-р Марин Даракчиев.

Болницата в Смолян има договор за финансиране с Министерството на здравеопазването по Проект „Подкрепа на работещите в системата на здравеопазването в условията на заплаха на общественото здраве от Covid-19“.

В условията на този договор е записано, че финансиране получават медицински и немедицински персонал, извършвал пряко диагностика, лечение и наблюдение на пациенти с коронавирус.

„През месец април за 14 лекувани пациента сме изплатили на 100 човека на стойност 153 700 лева допълнителни средства за лечение на Covid-19. През месец март са лекувани 6 пациента и съответно на 60 човека сме изплатили възнаграждение на стойност 92 801 лева“, обясни д-р Даракчиев.

„Това са допълнителните 1000 лева за хората на първа линия плюс допълнителните им осигуровки и данък. Приоритетно възнаграждение са получили хората на първа линия от инфекциозно отделение, ОАИЛ, спешно отделение, хора, ангажирани с диагностика, лабораториите, рентгена и т.н.“, изясни д-р Даракчиев.

От началото на извънредното положение в болницата в Смолян са лекувани 21 пациента с COVID-19. В момента в инфекциозно отделение на болницата има само 1 пациент, който е в добро състояние и скоро ще бъде изписан.

Регистрираните случаи на коронавирус в Смолянска област са 41, като има само 1 случай през миналата седмица. Касае се за работник от завода на Костал в Пазарджик.

През последните 7 дни са направени общо 92 проби по метода на PCR, както и 185 бързи теста. 73 от последните са от Спешна помощ. Всички са отрицателни.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура