Мащабен проект за над 1 млн. лева стартира в гимназията по икономика в Смолян

25 May, 2020

Със символична първа копка бе даден старт на мащабен инфраструктурен проект, който стартира в Професионалната гимназия по икономика „Карл Маркс“ в Смолян.

От 40 години в училището не са извършвани подобни мащабни строителни дейности. Проектът се финансира по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г. и е на стойност 1 171 125, 221 лева. Договарящ орган по настоящата схема е Министерство на образованието и науката в България.

В хода на строителните дейности по проекта ще бъде извършено цялостно саниране на сградата на професионалната гимназия, която през 2020 г. отбелязва 60 години от основаването си. Ще се направи топлоизолация и основен ремонт на покрива, ще се реализира изграждане на мълниезащитна система.

Част от дейностите включват и частична подмяна на ВИК инсталация, цялостен ремонт на санитарни възли. Частичен ремонт ще бъде извършен на електрическата инсталация и подмяна на осветителни тела. По отношение на вертикалната планировка и създаване на достъпна вътрешна, и външна архитектурна среда. Ще се осъществи подобряване на прилежащото дворно пространство, ремонт на външни спортни площадки. Ще се направи и подмяна на дограмата във физкултурния салон и ремонт на вътрешни стени и таван. Изпълнител на проектните дейности, след спечелена обществена поръчка, е фирма „Дюлгер“.

Директорът на ПГИ Мария Мечкарска, каза в словото си, че учебното заведение е с традиции. Дало е образование и е отворила пътя към успеха на много млади хора от региона. Тази година гимназията навършва 60 години.

„Това е първият мащабен проект, в който имахме възможност да се включим. Мащабен, защото площта която ще се работи е 11 000 кв м цялостен имот, от които 2751 кв м застроена площ-състояща се от 5 корпуса, свързани с топли връзки, обширен двор с две големи спортни площадки. Реализацията на този проект за нашето училище означава две неща –приоритетност на образованието, с изключителен акцент върху професионалното образование и реализация на възпитаниците.

Училището е общност, която свързва ученици, учители, родители, честна власт и държава. Затова искам да благодаря на МОН, че успя да запази финансирането на проекта въпреки трудната ситуация с пандемията, и лично на госпожа Семерджиева за съвместната ползотворна работа за реализацията на проекта.

На депутата д-р Дариткова, която прие и подкрепи този проект като лична кауза, с което доказа загрижеността си към процесите на образованието в региона.

Благодаря и на областния управител Недялко Славов, който активно проявяваше интерес и подкрепяше ръководството във всички предприети действия и на кмета Николай Мелемов, който винаги се отзовава при възникнали проблеми, въпреки че сме държавно училище“, посочи още в словото си Мечкарска. Тя пожела да бъдат здрави и качествени строителните дейности, които ще се осъществяват по проекта, в името на по-доброто образование и бъдеще на децата .

На събитието на официалната първа копка беше и кметът Николай Мелемов.

„Всички твърдим, че образованието и децата са най-важни. И днешното събитие е пример. Управленците трябва да осигурим средства и среда, другото ще го направите, Вие, учителите. И не случайно Смолян е обявен за град на знанието. Тук институциите работят добре, учителите са перфектни, а децата трудолюбиви. Искам да благодаря на госпожа Семерджиева, че на всички училища е обърнато внимание. Ще продължим със санирането и ремонтните дейности и на другите учебни заведения, за да им осигурим добра среда. Пожелавам Ви успешна работа по изпълнението на мащабния проект„ каза Мелемов.

Депутатът д-р Даниела Дариткова поздрави със старта на мащабния проект ръководството на училището.

„Щастлива съм, че след празника на българската просвета и култура и на славянската писменост имаме възможност да дадем старт на този хубав проект. Той чертае и една чудесна перспектива за Професионалната гимназия по икономика. Важно е, че след преживените тежки месеци , през които изпитвахме трудности с общи усилия успяхме да ги преодолеем. Този знак да бъде символичен, че със силата на знанието и с това, което даваме на младите, перспективата за българската нация е светла и просперитета е гарантиран. Благодаря на всички, Вас, за огромните усилия, които положихте, за да може и образованието да се случи в условията на пандемия. Надявам се, че усилията Ви ще бъдат възнаградени да подобрите средата и материално техническата база, в която се подготвят бъдещите възпитаници на ПГИ. С общи усилия нека да правим така, че в нашия град да се случват такива позитивни проекти. Младите да остават тук и да може Смолян да има светло бъдеще, за което мечтаем всички. На добър час и успех, бъдете здрави!„ пожела д-р Дариткова.

Управителят на фирма „Дюлгер“ Спиро Чавдаров посочи, че ще изградят в срок един добър строителен обект. Той благодари на Правителството, че полага усилия за ремонта и обновяването на спортни обекти и учебни заведения в Смолянска община и даде пример с ППМГ „Васил Левски“.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура