Гърция възобнови фериботните връзки с островите

25 May, 2020

Гърция възобнови от тази сутрин фериботните превози до всички острови и пристанищата в континенталната част на страната в рамките на четвъртата фаза от правителствения план за постепенно облекчаване на ограничителните мерки, наложени през март в рамките на борбата срещу пандемията от коронавирус, съобщава вестник Kathimerini.

Изданието напомня, че миналата седмица правителството премахна забраната за плаване от и до остров Крит. Възстановяването на фериботния транспорт се осъществява при спазването на строги здравни мерки, включително физическа дистанция и измерване на температурата на пътниците.

Според гръцката държавна телевизия, цитирана от ДПА, фериботите могат да превозват максимум 50% от броя на пътниците, които са имали право да превозват преди.

От края на март пътуването до гръцките острови беше разрешено само на постоянните им жители заради мерките срещу разпространението на коронавируса.

“Катимерини” отбелязва, че премахването на забраната върху фериботния транспорт обаче не се отнася за фериботите, плаващи между Гърция и Италия, които се очаква да възобновят дейността си от 1 юни, ако случаите на коронавируса в Италия продължат да спадат през следващите дни.

От днес в Гърция отварят врати и кафенетата, ресторантите, баровете и летните кина.

От 1 юни българските граждани ще могат да пътуват свободно до Гърция без карантина с цел бизнес или семейни връзки, дипломатически, хуманитарни и транспортни причини. Очаква се туристическите пътувания до Гърция да започнат от 15 юни.

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура

Времето