Отбелязваме Световния ден на медицинските сестри

12 May, 2020

На 12 май отбелязваме Световния ден на медицинските сестри. Традицията датира от 1974 г. по инициатива на Международния съвет на медицинските сестри (ICN).

Денят е в чест на годишнината от рождението на първата медицинска сестра Флорънс Найтингейл (1820 – 1910). Тя организира отряд санитарки да оказват помощ на ранените по време на Кримската война. Създава и разработва първата система за подготовка на средни и младши медицински кадри във Великобритания. Пише и няколко книги, които по-късно са използвани като учебници по здравни грижи.

През 1912 г. Лигата на Международния Червен кръст и Червен полумесец учредява медал на името на Флорънс Найтингейл, който и до днес е най-почетната и висша награда за медицинските сестри по целия свят.

Във връзка с честването на Световния ден на медицинските сестри, Синдикатът на българските медицински специалисти ще внесе в МЗ, МС, президентството и парламента подписка на гражданите подкрепили Декларацията от 01.03.2019 г.

“Нашите искания са същите от началото на нашите протести. С тях многократно сме запознавали безрезултатно всички институции! На този ден, ние за пореден път няма да празнуваме, защото сме изправени пред сериозни предизвикателства и сме до нашите пациенти”, заявяват от синдиката.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура