24 са вече излекуваните от коронавирус в Смолянска област

11 May, 2020

Областният управител Недялко Славов представи пред медиите актуална информация за епидемичната обстановка в област Смолян.

Установените случаи на заразени с коронавирус в региона са 38 към 11 май. Излекуваните са 24, смъртните случаи остават трима плюс единият пациент от Неделино, който почина в Университетската болница в Пловдив. Активните случаи са 11, като 4 от тях се намират в болници – 3-ма в Областната болница и един от пациентите е в Общинската болница в Девин. Амбулаторните случаи са 7.

„През изминалата седмица под карантина са били 270 човека, от които завърнали се от чужбина 252-ма, новопристигналите през седмицата са 140 лица, разпръснати по всички общини в областта, като най-много са в Смолян, Чепеларе, Доспат и Мадан. Контактни под карантина са 18 лица. През седмицата изследваните проби с PCR-тестове са 159, от РЗИ са изпратени 74, от болницата в Смолян 67, 17 от болницата в Девин. От тези проби на медицински персонал са 60 – 45 от Смолянската болница и 15 от болницата в Девин. Изпратени са 37 проби за PCR-тестове на целия персонал на Дома за стари хора в село Фатово, като всички са отрицателни. Изпратени са и 27 проби от персонала на Дома за стари хора с психични заболявания в село Ровино, резултатите от които се очакват в рамките на днешния ден. Предстои изследване на персонала във всички социални домове в областта. Направените бързи тестове са 188 за изминалата седмица – в ДКЦ-Смолян 117, в РЗИ-Смолян – 25, в болницата в Девин – 46. От всички има четири положителни на IgG. От направените бързи тестове 106 са на медицински персонал – 20 проби на персонала от Центъра за спешна медицинска помощ в Смолян, 30 в болницата в Девин и 56 от персонала на болницата в Смолян.“, директорът на РЗИ-Смолян д-р Мими Кубатева даде справка за карантинираните лица и извършеното тестуване през изминалата седмица.

„През изтеклата седмица специалистите на РЗИ са предоставили на болниците за активно лечение в област Смолян списък със седем лекарства за лечение на пациенти с установен случай на COVID-19, които могат да бъдат заявени при необходимост чрез РЗИ от Бул Био към Националния център по заразни и паразитни болести в София. Към момента имаме направена една заявка от болницата в Девин.“, каза д-р Кубатева.

„На болниците в региона сме предоставили и правила за работа в структурите при извършване на хирургична дейност в условията на COVID, които са изготвени от специалисти на Александровска болница и са ни изпратени от Министерството на здравеопазването. Проведени са две работни срещи от ръководствата на РЗИ и МБАЛ-Смолян за обсъждане на критични точки в организацията на работа, с цел минимализиране риска за персонала и повишаване борбата с вътреболничните инфекции. Дадени са препоръки за по-често провеждане на периодични инструктажи за безопасност на работа и засилване на вътреболничния контрол, обсъдени са и практически въпроси по организацията на работа.“

Относно контролната дейност на инспекцията, тя съобщи: „През изминалата седмица специалисти от РЗИ-Смолян за спазване на противоепидемичните мерки са извършили 25 проверки в лечебните заведения, като са връчени три предписания за предприемане на противоепидемични мерки с превантивна цел. Проверени са 37 обекта, при които са съставени 2 акта в два обекта – за допускане струпване на хора в хранителен магазин и за неспазване на въведени противоепидемични мерки в автобус, при останалите проверки не са констатирани нарушения. Проверени са още 20 обекта с обществено предназначение – 4 офиса, 11 магазина, 5 от друг вид, както и 20 заведения за обществено хранене, съвместно с инспектори от Областната дирекция по безопасност на храните. Проверени са и 8 шивашки цеха, с което по-голямата част от големите цехове и големите производствени предприятия в областта са обхванати с контрол. При тези инспекции е установено, че работодателите са осигурили необходимите условия за безопасност на работа, изпълнили са противоепидемичните мерки, свързани с осигуряване на дистанция, осигуряване на биоциди за редовна дезинфекция, редовно проветряване на помещенията, както и лични предпазни средства за работниците.“

Д-р Кубатева лично връчи на изпълнителния директор на Областната болница д-р Марин Даракчиев парично дарение в размер на 400 лева, изпратено от Славка Узунова от град Чепеларе, в знак на уважение, възхищение и поклон пред труда на всички лекари и помощен персонал, които са на първа линия в борбата с коронавирус.

„В Инфекциозно отделение на Областната болница се лекуват трима пациенти с доказан коронавирус, от които двама са с втора отрицателна проба и предстои да бъдат изписани.“, каза д-р Даракчиев, като обърна внимание, че продължава изследването на персонала на болницата. „Болницата има възможност да работи в нормален ритъм. Към момента нямаме дефицит на персонал.“, добави той.

В брифинга участие взе и д-р Сава Бозуков – директор на Областната дирекция по безопасност на храните. Във връзка с отхлабване на мерките и отваряне на част от заведенията, контрол по дейността на които  осъществяват, както РЗИ, така и БАБХ, той информира, че са направени 20 съвместни проверки. Съставени са 10 предписания, свързани с промяна на мерките за дезинфекция и хигиена в обектите, които да бъдат съобразени със Заповедта на Министъра на здравеопазването. Д-р Бозуков уточни, че предписанията са свързани основно с документалното оформление и изработване на новите планове за хигиена и дезинфекция в условията на Коронавирус.  „Проверките продължават и контролът ще бъде постоянен.“, допълни той.

Директорът на ОД МВР-Смолян, ст.комисар Николай Димов каза, че през изминалата седмица няма изменения в състоянието на криминалната престъпност в област Смолян. Беше преустановен контролът на КПП при изходите на областните градове. Той декларира готовността на служителите на ОД на МВР Смолян да съдействат на РЗИ и БАБХ при осъществяване на контролната им дейност за спазване на противоепидемичните мерки.

„Голяма част от обществения транспорт възстановява своята работа, и аз очаквам, че с отмяната на извънредното положение, всички автобусни линии ще бъдат възстановени.“, каза областният управител.

„Видимо с разхлабване на противоепидемичните мерки улиците се оживиха. Моите лични наблюдения са такива, че хората в голямата си степен остават предпазливи. Дори тези, които посещават заведения, избягват близкия и интензивен контакт, носят маски, което показва, че тези два месеца извънредно положение са направили хората по-внимателни и по-предпазливи, и най-вече – посланията са стигнали до тяхното съзнание.“, каза в заключение Славов.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура