Заразеният с коронавирус е пътувал с автобус до Смолян

19 Mar, 2020

Заразеният с коронавирус смолянчанин е изолиран в къща в Смолян, която е под денонощна охрана. Заедно с него са двама негови съквартиранти.

Смолянчанинът е на 40 години и е с психично заболяване. Той се е върнал от Англия на 13 март. Пътувал е със самолет до София и после с автобус до Смолян. Подлежал е на доброволна карантина, която обаче не е била спазена. Първоначално е бил при приятели на един адрес в областния град, а по-късно наема жилище на друг заедно с двама съквартиранти. Хазяинът е от Смилян и също е под домашна карантина.

Мъжът е маргинализирано лице, от рискова група. Към момента няма изявени признаци на заболяването, като това е наложило мъжът и двамата му съквартиранти да бъдат изолирани в къщата, в която живеят под наем. Осигурена е денонощна охрана, лицата се наблюдават от лекари и психиатър. Храната за тези под карантина осигурява община Смолян и БЧК.

Проби от петима контактували със заразения с коронавирус са изпратени в лаборатория, както и от двама медици, които са взели пробата на 40-годишния мъж. Издирват се още лица, които са били в контакт с него. Проби на десет служители на Паспортната служба в Смолян предстоят да бъдат изпратени за изследвания.

Припомнямe, че всеки завърнал се от чужбина след 18 март подлежи на 14-дневна задължителна карантина при домашни условия.

Всички имали контакт с мъжа могат да се обърнат към денонощния телефон на РЗИ 0884495765.

Вечерен час се въвежда на територията на област Смолян. Това решение бе взето от Областния съвет по сигурност. Забраната за излизане на граждани от домовете им ще важи от 22:00 до 6:00 часа. Надяваме се това да доведе до още по-дисциплиниращ ефект от страна на гражданите.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура