Вечерен час в Смолянска област от 22:00 вечерта до 6:00 сутринта

19 Mar, 2020

В цялата Смолянска област се въвежда вечерен час. Забраната за излизане на граждани от домовете им ще важи от 22:00 часа до 6:00 часа.

Мярката е срещу разпространението на коронавируса и ще продължи до второ нареждане.

Надяваме се това да доведе до още по-дисциплиниращ ефект от страна на гражданите. Припомнямe, че всеки завърнал се от чужбина след 18 март подлежи на 14-дневна задължителна карантина при домашни условия.

Заразеният с коронавирус смолянчанин е изолиран в къща в Смолян, която е под денонощна охрана. Заедно с него са двама негови съквартиранти.

Смолянчанинът е на 40 години и е с психично заболяване. Той се е върнал от Англия на 13 март. Пътувал е със самолет и после с автобус до Смолян. Подлежал е на доброволна карантина, която обаче не е била спазена. Първоначално е бил при приятели на един адрес в областния град, а по-късно наема жилище на друг заедно с двама съквартиранти. Хазяинът е от Смилян и също е под домашна карантина.

Мъжът е маргинализирано лице, от рискова група. Към момента няма изявени признаци на заболяването, като това е наложило мъжът и двамата му съквартиранти да бъдат изолирани в къщата, в която живеят под наем. Осигурена е денонощна охрана, лицата се наблюдават от лекари и психиатър. Храната за тези под карантина осигурява община Смолян и БЧК.

Проби от петима контактували със заразения с коронавирус са изпратени в лаборатория, както и от двама медици, които са взели пробата на 40-годишния мъж. Издирват се още лица, които са били в контакт с него. Проби на десет служители на Паспортната служба в Смолян предстоят да бъдат изпратени за изследвания.

Всички имали контакт с мъжа могат да се обърнат към денонощния телефон на РЗИ 0884495765.

 

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура