Община Рудозем обяви извънредни мерки срещу разпространението на коронавирус

12 Mar, 2020

Уважаеми жители на община Рудозем,

Във връзка с настоящата епидемиологична обстановка, решенията на Централния и Областния кризисни щабове проведох среща с общопрактикуващите лекари от общината за набелязване на мерки за превенция на разпространението на коронавирус и различните грипни щамове. Констатирахме, че на територията на общината има повишена заболеваемост от грип. Две от детските градини за затворени поради факта, че повече от 80 % от децата са болни, а в останалите има силно намален брой деца в групи. Поради това взехме решение да се предприемат следните мерки за справяне със ситуацията:

  1. Забранява се организирането и провеждането на масови мероприятия
  2. Забранява се посещението на културни мероприятия
  3. Забраняват се всички мероприятия с участие на деца
  4. Ограничава се достъпа на външни лица в СБР “Родопи”
  5. Отменя се провеждането на Международния фестивал на хумора, сатирата, фолклора и изкуствата и свързаните с него мероприятия
  6. Въвежда се засилен дезинфекционен режим в лекарските кабинети, лечебното заведение, училищата, детските градини и административните сгради. Във всички групи в детските градини, спортната зала, общинска администрация, кметствата, ДЦДМУ, ЦОП са доставени дезинфекциращи гелове за ръце с 70% спиртно съдържание. Същите са осигурени от община Рудозем за всички класни стаи при възобновяване на учебния процес.
  7. Препоръчва се на всички имащи симптоми на грип или друга вирусна инфекция/висока температура, хрема, кашлица, затруднено дишане/ да се свържат по телефона с личния си лекар преди да предприемат посещение в кабинета. Да се поддържа високо ниво на лична хигиена, да се измиват ръцете с топла вода и сапун няколко пъти на ден. Да се избягва контакт с болни от грип или вирусно заболяване хора. Да се избягва посещение на места с голямо струпване на хора. Да се използва възможността за административно обслужване в кметствата, вместо посещение в общинска администрация, доколкото това е възможно.
  8. Препоръчва се на всички търговски обекти да повишат нивото на дезинфекция, да се почистват с дезинфектант дръжки на врати, ръкохватки на парапети и всички повърхности, до които се докосват голям брой хора.

Всички тези мерки имат за цел да предпазят от разпространение на бактерии и вируси в интерес на здравето на всички нас.

Призовавам населението на общината към спокойствие, да не се прибягва към презапасяване със стоки от първа необходимост и всяване на паника. В същото време да се преосмислят плановете за масови мероприятия във връзка със завършването на абитуриентите. Към настоящия момент не са необходими други по – строги мерки за защита. Само от общото ни разбиране за ситуацията и възможните последици зависи дали ще успеем да се предпазим от епидемията.

При промяна на епидемиологичната обстановка ще бъдат вземани решения за отмяна или засилване на мерките.

 

Румен Пехливанов – кмет на община Рудозем

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура