Вирусните заболявания в Смолян са в обичайните стойности за сезона

09 Mar, 2020

Областният кризисен щаб заседава във връзка с разпоредените засилени мерки от Националния щаб и от Министъра на здравеопазването, в резултат на установяване на първи случаи на Коронавирус COVID-19 в страната, в областите Габрово и Плевен.

„Към момента ситуацията в област Смолян е спокойна. Няма прогресия на заболявания извън обичайните стойности за сезона. Налични са свободни легла в инфекциозното отделение на МБАЛ-Смолян, мерките се изпълняват стриктно, отменени са плановите операции и консултациите, забранени са и свижданията в лечебните заведения.“, заяви областният управител Недялко Славов по време на изявлението пред медиите след заседанието.

„Представителите на общините декларираха, че са преустановили провеждането на културни мероприятия, които са част от общинските културни календари. В резултат на грипната епидемия, учениците са в грипна ваканция до 11 март (включително). Детските градини работят във всички общини с изключение на община Борино, където детската градина е затворена със заповед на кмета на общината. Направено е необходимото взаимодействие между институциите, общините, лечебните заведения и съсловните организации за противодействие разпространението на вируса.“

Славов отбеляза като благоприятна тенденция, че се наблюдава засилена лична дисциплина от страна на хората – драстично са намалели посещенията при общопрактикуващите лекари, избягват се масовите събирания на много хора на едно място, което подсказва осъзнато и отговорно поведение от страна на гражданите.

Директорът на РЗИ-Смолян, д-р Мими Кубатева представи епидемиологичната обстановка в региона, като отбеляза, че през изминалата седмица се наблюдава висока заболеваемост, но далеч под епидемичната граница за нашата област. „По отношение на Коронавирус, в РЗИ-Смолян са получени 9 карти на хора, които са се завърнали от Италия, осъществена е връзка с тях и личните им лекари, като за момента от тях никой не е проявил симптоми на заразно заболяване.“

Д-р Кубатева информира, че през изминалата седмица са изпратени четири проби за изследване за Коронавирус от МБАЛ – Смолян на пациенти с вирусни пневмонии и до момента няма потвърдена положителна проба. „Област Смолян не попада в областите с положителни случаи, между тези които са изследвани. Към момента ситуацията със заразните заболявания в региона е овладяна, под контрол и е нормална за сезона.“

По време на заседанието бе обсъдено изпълнението на Заповедите на Министъра на здравеопазването от 08.03.2020 година, с които се преустановяват посещения на масови културни мероприятия (кина и театри), провеждането на спортни мероприятия да е без публика, забраната за провеждането на всякакви мероприятия, в които участват деца.

Лечебните заведения трябва да заделят резерв от легла и да направят организация на персонала в случай за реакция при необходимост. Управителите на лечебни заведения в област Смолян докладваха, че навсякъде са създадени условия за изолиране на пациенти със симптоми, наподобяващи Коронавирус, съгласно разпорежданията на Националния щаб.

През граничния пункт е сравнително слаб потока от преминаващи, като през почивните дни са повече. През изминалия уикенд около 1400 лица са преминали през ГКПП Златоград. Създадена е организация за контрол и на вход и на изход. В общините са създадени общински щабове за противодействие разпространението на Коронавирус, осигурени са дезинфектанти за общинските администрации и учреждения, както и за детските градини.

Навсякъде, където има приток на хора извън територията на областта, се установява входящ контрол – болниците за рехабилитация, социалните домове, хотелите.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура