Община Доспат стартира прием за социалната услуга „Домашен помощник“

21 Feb, 2020

Община Доспат уведомява заинтересованите страни, че стратира прием на Заявления-декларация за потребители на социалната услуга „Домашен помощник“ по Национана програма „Предоставяне на грижи в домашна среда“.

По програмата се планира предоставяне на персонална грижа в домашна среда на следните лица:
1. с от 80 до 89 на сто степен трайно намалена трудоспособност или вид и степен на увреждане с определена чужда помощ.

2. над 65г. възраст в невъзможност за самообслужване, които не са освидетелствани по съответния ред от органите на медицинската експертиза в България.

Кандидатите за работа следва да бъдат регистрирани като безработни лица в дирекция „Бюро по труда“ – гр. Девин, от където ще се осъществява тяхното насочване.

За целите на Програмата в невъзможност за самообслужване, които не са освидетелствани по съответния ред от органите на медицинската експертиза са лица, които:

  • са навършили 65 г. възраст към момента на подаване на заявлението за включване в Програмата;
  • живеят сами и/или нямат близки и роднини, които да им оказват подкрепа;
  • са в невъзможност за самообслужване и не могат самостоятелно да задоволяват своите ежедневни потребности от битов характер (пазаруване, приготвяне на храна, хранене, поддържане на лична хигиена и хигиена на дома).

Важно!!! В случаите, когато поради недостиг на финансов ресурс не могат да бъдат удовлетворени заявленията на всички потенциални потребители/ нуждаещи се/, отговарящи на горепосочените условия, включването в Програмата се осъществява по реда на подаването на заявленията.

Важно!!!Лицата могат да бъдат включени в Програмата, ако отговарят и на следните условия:

  • месечният доход на член от семейството за предходния месец, преди месеца на подаване на заявлението -декларация, е равен или по-нисък от 5-кратния размер на гарантирания минимален доход (ГМД), определен с Постановление на Министерския съвет;
  • да не са регистрирани като еднолични търговци и да не са собственици на капитала на търговско дружество;
  •  да нямат сключен договор за предоставяне на собственост срещу задължение за издръжка и/или гледане; това изискване не се прилага в случаите, когато поелите задължения за издръжка и/или гледане са учащи се, безработни, в нетрудоспособна възраст или хора с увреждания;
  • да не са прехвърляли чрез договор за дарение през последната една година собствеността върху жилищен, вилен, селскостопански или горски имот и/или идеални части от тях;
  • да не са прехвърляли жилищен, вилен, селскостопански или горски имот и/или идеални части от тях срещу заплащане през последната една година, като общата стойност на сделките не надвишава 60-кратния размер на ГМД;
  • да не са включени в механизма лична помощ;
  • да не ползват целодневно дейности, свързани с осигуряването на грижа в домашна среда на друго основание и/или финансирани по други финансови механизми, програми, и проекти.

Процедура за включване
1. Желаещите да кандидатстват за включване като потребители по Национална програма „Предоставяне на грижи в домашна среда“следва да попълнят и подадат Заявление – декларация /по образец/ в сградата на Общинска администрация – Доспат, всеки работен ден до 28 февруари 2020г./петък/ от 8:00 до 12:00 и от 13:00 до 17:00 часа в приемна за граждани – стая № 108.

За въпроси: тел. 0893 40 62 93 – Десислава Пашова, спец. „Социални дейности и хора с увреждания“ в Общинска администрация Доспат.

Заявления ще се приемат от 24 до 28 февруари.

Към заявлението се прилагат актуални медицински документи /копия от епикриза; етапна епикриза; решение на ТЕЛК/.

2. Копия от подадените заявления – декларации и приложените към тях документи ще бъдат изпращани Дирекция „Социално подпомагане“-девин за извършване на проверка за наличие на условия за внлючване в програмата и истинността на обстоятелствата, декларирани от лицата.

3.Комисия от общинска администрация – Доспат ще извърши индивидуална оценка на потребността от персонални грежи, като за един потребител продължителността на предоставяните грижи не може да надхвърля 4 часа дневно.

4. Насочването за работа ще се извършва от Дирекция „Бюро по труда“- Девин.

Важно: за хода на Национаната програма „Предоставяне на грижи в домашна среда“ своевременно ще бъдете уведомявани на сайта на община Доспат.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура