Над 400 брака са сключени в Ягодинската пещера за последните 33 години

20 Feb, 2020

Над 400 граждански брака са сключени за последните 33 години в Ягодинската пещера. Това каза пред „Фокус“ уредникът на едно от най-красивите пещери в страната Сергей Генчев.

Той посочи, че за днешната дата – 20.02.2020 г., е имало заявка за сватба в 20.20 часа, но младоженците не са подготвили документите навреме и са засега са се отказали от сватбата под земята.

„Иначе до края на годината засега има около 10 заявки за граждански брак, най-вече през пролетта и лятото, но има и за декември. За младоженците се осигурява зала, украса и всичко необходимо за посрещането им, за да се чувстват добре, да подпишат с удоволствие и да се врекат в една вечна истина. Няма разводи от сватбите, сключени при нас“, подчерта Генчев. Той допълни, че желае на всички двойки, които са сключили граждански брак в пещерата винаги да бъдат вречени в любов, да се уважават, да живеят в дълголетие и да имат много деца.

Двойките, които избират нетрадиционния начин за сключване на брак в Ягодинската пещера в част от случаите искат да са облечени с родопски носии, други са облечени като обикновени младоженци или пък с по-нестандартни облекла, но най-важното е те да се чувстват добре в най-щастливия им ден, допълни уредникът. Част от сватбите за заснети от представителите на Туристическо дружество „Родопея“, което стопанисва пещерата, но за бъдеще имат идея всяка сватба да бъде документирана и да се пазят спомените от нея в общ албум със снимки.

Залата, в която се сключват браковете е на 120 метра под земята и на 300 от входа на пещерата, като в нея се събират максимум до 60-70 човека, каза още Генчев.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура