ГЕРБ внесе промени в Закона за опазване на околната среда заради изгарянето на отпадъци

14 Feb, 2020

Парламентарната група на ГЕРБ внесе промени в Закона за опазване на околната среда, свързани с очакванията на хората по повод изгарянето на отпадъци. Това каза председателят на групата Даниела Дариткова по време на брифинг в Народното събрание.

“Внесохме промени в Закона за опазване на околната среда, които целят да направим по-силна превенцията и да се отговори на опасенията на хората по повод на всички инвестиционни намерения, които касаят дейности по изгаряне на отпадъци. Нашето законодателство е синхронизирано с европейското по тази тема, но в интерес на здравето на гражданите и опазването на околната среда. В нашите предложения предвиждаме задължителна процедура по оценката на въздействието върху околната среда. Това ще даде възможност да се произнесат всички компетентни институции и да се даде възможност на гражданите да участват в обществените обсъждания на съответните доклади. Това дава сигурност, че всяко едно такова инвестиционно намерение няма да доведе до дейности, които замърсяват околната среда и поставят под риск здравето на хората”, каза още Дариткова.

Депутатът от управляващата партия Ивелина Василева припомни, че в четвъртък ГЕРБ са обсъдили с Комисията по околна среда и водите всички мерки, които са въведени за взаимодействие между контролните органи и наблюдението на процеса, включително и в реално време. Василева допълни, че още през ноември миналата година са направени промени в закона, чрез които се изисква във всички депа за отпадъци и на всички инсталации да има задължително видеонаблюдение, т.е. да е ясно какво точно се депонира и какво точно се гори, отново с цел превенция.

Депутатът отбеляза, че законодателството в сектор “Отпадъци” е изключително строго, а българското е изцяло отговаря на европейското и изпълнява Регламента и конвенцията за трансграничен превоз на отпадъци. “В този смисъл абсолютната забрана и мораториум влиза в противоречие с европейските норми и изисквания. Голяма част от отпадъците имат характера на продукт. Те подлежат на последващо третиране и преработка. Това, обаче върху което работим, е предложение за засилване на контрола. За нас е важно да има изключително стриктни мерки на контрол, за да не се допускат нерегламентирани действия”, подчерта Василева.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура