Планират рехабилитация на водопровода от язовир „Пловдивци“

14 Feb, 2020

Язовир „Пловдивци“ край Рудозем е първият язовир за питейно-битово водоснабдяване, който е изграден и въведен в експлоатация в България през последните 30 години. Завиреният му обем е 2,45 млн. куб.м. Към момента е пълен на 80%.

Съоръжението трябва да осигури в изобилие чиста питейна вода за над 40 хил. човека в Рудозем и региона.

Въведен е в експлоатация в средата на 2019 г.  Договорът за строителство е сключен за 47 млн. лв., но е разплатен на стойност 37 млн. лв., тъй като има икономия от 10 млн. лв. Към момента от него се захранват следните населени места:  град Мадан, част от град Рудозем, село Войкова лъка, кв. Койнарци, село Пловдивци (община Рудозем), село Средногорци, махала Ломе, село Ловци.

Язовир „Пловдивци“ е от голямо значение за община Рудозем и цялата област. През декември 2017 г. – вече построен, но още невъведен в експлоатация, той се завири само за 31 часа вследствие на обилните дъждове, паднали в този период.

Задържайки екстремните валежи, язовирът спаси от наводнение прилежащите територии. „Пловдивци“ е проектиран и построен като многогодишен изравнител – с обем да събира вода от няколко сезона. Той не само осигурява вода за питейно-битови нужди, а също и защитава населените места от наводнение.

Преди построяването на „Пловдивци“, дълги години през летните месеци град Мадан беше на воден режим, тъй като се водоснабдяваше от каптажи и подземни източници, които през лятото пресъхваха. Водопроводът от „Пловдивци“ до населеното място, е с дължина около 28 км. Тръбите с диаметър Ф530 от стомана не са в добро състояние, но са единствените, по които на този етап може се захранва Мадан.

Планира се подмяна на съществуващата инфраструктура. На финална права е процедурата за избор на изпълнител за изработване на проект за пълна рехабилитация на 28 километровия водопровод и 7,2 км отклонения към населените места. Има избран изпълнител, предстои подписване на договор. Планира се реконструкцията на довеждащия водопровод да се финансира от бъдещия ВиК Холдинг.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура