Зимата се завърна с пълна сила, проблеми по пътищата в Смолянско

05 Feb, 2020

Зимата се завърна с пълна сила в Родопите, вали сняг в района на Смолян, Пампорово, Рожен, Превала, Печинско, както и в района на Девин и Доспат.

Пътните настилки са заснежени, а на места заледени, но се обработват, опесъчават и осоляват.

Новата снежна покривка по високите части на планината е между около 25-45 см. Духа силен вятър, който прави навявания по пътищата. На терен работят 83 машини.

За цялата област Смолян движението на всички автомобили да е с вериги. Ограничено е движението на товарни автомобили с маса над 12 т. и движение на МПС с ремаркета и полуремаркета.

Според синоптичната прогноза снеговалежите ще продължат до утре сутринта с различна интензивност. Очаква се в следобедните часове да намаляват. Вятърът обаче създава усещането за непрекъснат снеговалеж и тези снегонавявания са особено неприятни. Дори когато машините почистят пътя, през следващите 20 – 30 минути докато конвоя се върне, за да почисти отново, на места се появяват малки преспи.

Има въведени ограничения за движение с вериги по проходите, забранено на територията на цялата Смолянска област е движението на товарни автомобили над 12 тона, както и на тези с ремаркета и полуремаркета.

Получени са множество сигнали за закъсали превозни средства. Призоваваме шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, да спазват въведените ограничения, да карат със скорост, съобразена с пътните условия, да не предприемат рискови маневри, както и изпреварване на снегопочистващата техника.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка в страната от интернет страницата на АПИ – api.bg, както и по всяко време на денонощието  на тел. 0700 130 20 в АПИ.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура