Спряха имунизациите и профилактичните прегледи в Смолян заради грипа

22 Jan, 2020

Имунизациите, профилактичните прегледи, детските и женските консултации в Смолян се спират заради повишения брой остри респираторни и грипни заболявания, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. Нивото на заболяемост в областта е предепидемично.

В смолянската болница са ограничени и свижданията заради грипната вълна.

Заболеваемостта за изминалата седмица е 151.24 на 10 000 души и все още е под епидемичните стойности, но в сравнение с предходната седмица се регистрира завишаване. Това заяви д-р Чернева – директор на дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ – Смолян.

Чернева допълни, че с цел уточняване на циркулацията на грипни и други вируси, предизвикващи респираторни заболявания, са взети 10 проби носогърлен секрет от болни с респираторни инфекции от наблюдаваните практики в областния град, като все още се очакват резултатите от тях. Тя уточни, че при около 220 заболели на 10 000 души в Смолян трябва да бъде обявена епидемия.

„За да се предпазят от заразяване с грип и остри респираторни заболявания, хората трябва да избягват струпване на много хора в затворени помещения, да избягват контакти с болни, личната хигиена е много важна. При кихане е кашляне трябва да се използват еднократни кърпи, които да се изхвърлят веднага. Необходимо е и често проветряване на помещенията като превантивна мярка срещу заразяване“, каза още д-р Чернева.

Диагностициран с грип А (H1N1) 51-годишен мъж почина в Смолянската болница в края на миналата седмица. Другите двама пациенти със “свински грип”, хоспитализирани в МБАЛ-Смолян, вече са изписани и здрави.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура