Транспорт за желаещите да присъстват на първата копка на ГКПП Рудозем-Ксанти

22 Jan, 2020

Официалният старт на строителните дейности на ГКПП Рудозем-Ксанти ще бъде даден със символична първа копка на площадката на обекта на 24 януари от 14:00 часа.

„За да отговорим на обществения интерес към първата копка на ГКПП РУДОЗЕМ-КСАНТИ, за всички желаещи се организира превоз с автобуси от центъра на Рудозем в 13,30 часа”, заяви областният управител на Смолян Недялко Славов.

Освен сградата и комуникации за бъдещия Граничен контролно-пропускателен пункт към Гърция, който ще е на българска територия, трябва да се изгради и подход от около 800 метра с три ленти за движение – две по 3,50 метра, една по 3 метра и два банкета по 1.50 метра.

В зоната на ГКПП трябва да се оформят и благоустроят две площадки. Ще се изградят три административни сгради, две контролни кабини, площадка за мобилен рентген, обществени тоалетни, здравен контрол, хале за щателна митническа проверка, навес с метална покривна конструкция, осова автомобилна везна за обслужване на ГКПП.

Планирано е да се изградят три отделни пътни трасета с по четири самостоятелни ленти за движение. Граничният пункт, според спогодбата между България и Гърция, трябва да е предназначен за всички видове автомобилни превози и товари.

Изграждането на пункта е договорено между България и Гърция още през далечната 1995 година. Очаква се дългогодишната мечта на родопчани да бъде реализирана до края на 2020 година.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура