Гърция трябва да е готова с пътя до ГКПП Рудозем-Ксанти през май 2020

21 Jan, 2020

Гърция

Компанията „Актор” изгражда пътната отсечка от гръцкото село Димарио до българската граница към ГКПП Рудозем-Ксанти. Срокът за завършване на строителството е май 2020 година.

Гърците изграждат около 9 км път с големина 7,5 до 10,5 метра с проектна скорост 40 до 50 км в час. По проект са планирани 11 моста с обща дължина приблизително 855 метра и два единични двупосочни тунела с обща дължина 273 метра. Пътят е изцяло нов, строи се в сложна горска местност.

Финансирането на мегастроителството е от три източника – Префектура Източна Македония и Тракия, Оперативна програма „Транспорт”, ЕТС „Гърция България”. Обектът е с прогнозна стойност 49 658 280 евро с ДДС, но строителната компания е смъкнала цената драстично и посочила, че в рамките на 24 месеца пътят ще бъде готов, вместо за 36 месеца.

България

Официалният старт на строителните дейности на ГКПП Рудозем-Ксанти ще бъде даден със символична първа копка на площадката на обекта на 24 януари от 14:00 часа. Министерски съвет одобри през декември 2019 необходимите средства за дофинансиране за изграждането на ГКПП Рудозем-Ксанти в размер на 18 445 744 лева.

Освен сградата и комуникации за бъдещия Граничен контролно-пропускателен пункт към Гърция, който ще е на българска територия, трябва да се изгради и подход от около 800 метра с три ленти за движение – две по 3,50 метра, една по 3 метра и два банкета по 1.50 метра.

В зоната на ГКПП трябва да се оформят и благоустроят две площадки. Ще се изградят три административни сгради, две контролни кабини, площадка за мобилен рентген, обществени тоалетни, здравен контрол, хале за щателна митническа проверка, навес с метална покривна конструкция, осова автомобилна везна за обслужване на ГКПП.

Планирано е да се изградят три отделни пътни трасета с по четири самостоятелни ленти за движение. Граничният пункт, според спогодбата между България и Гърция, трябва да е предназначен за всички видове автомобилни превози и товари.

Изграждането на пункта е договорено между България и Гърция още през далечната 1995 година. Очаква се ГКПП Рудозем-Ксанти да бъде отворен до края на 2020 година.

 

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура