Чепеларе с нова визия за климатолечение и спорт

16 Dec, 2019

Нова визия за развитието на климатолечение и спорт начерта община Чепеларе. Това стана на първото заседание на новия Консултативен съвет по туризъм към кмета на Община Чепеларе.

По време на заседанието, председателят на Съвета и кмет на Община Чепеларе Боран Хаджиев представи опорните точки, на чиято основа град Чепеларе ще бъде позициониран на туристическата карта не само на България, но и в международен план.

Членовете на Съвета се обединиха около стратегия за налагането на общината като туристическа дестинация за климатолечение, спортен туризъм, екотуризъм, селски туризъм, а курортният комплекс Пампорово ще продължи да надгражда имиджа си като предпочитана дестинация за ски и семеен туризъм.

Развитието на туризъм на базата на климатолечение, използвайки уникалните природни дадености на региона ще превърне Чепеларе в предпочитан център за възстановяване и рехабилитация и високопланинска подготовка на спортисти.

Община Чепеларе вече е подала своята кандидатура да бъде домакин на Европейското първенство по ски ориентиране през 2021 г., а голямата новина от заседанието е решението на Консултативния съвет Чепеларе да кандидатства за Европейски град на спорта – 2021 г. За целта ще бъде начертана стратегия за обогатяване на спортния календар и подобряване на условията за спорт.

Анализът показва, че наследените от новия градоначалник проблеми не са малко – маркетинговото позициониране на Зеленото сърце на България не отговаря на съвременните стандарти, спортните бази не покриват необходимите критерии за провеждане на нормален тренировъчен и състезателен процес. Всички се обединиха, че най-голямото богатство за Чепеларе е природата, която трябва не само да бъде съхранена, но и показана пред света. В изпълнение на тази цел започва незабавното изработване на туристически сайт на общината, който по модерен и атрактивен начин ще разкрие огромния потенциал на региона.

Без да губи време Консултативният съвет по туризъм към Община Чепеларе се свиква след по-малко от месец, за да одобри програмата за развитие на Зеленото сърце на България.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура