Младежи на обучение в Смолян по проект за иновации и предприемачество чрез суровини и природни ресурси

02 Dec, 2019

Кметът Николай Мелемов бе гост на Иновационен лагер за генериране на идеи по проект на Джуниър Ачийвмънт –България „Към Иновации и предприемачество чрез суровини и природни ресурси“.

Лагерът се провежда в Смолян на първи и втори декември т.г. в сградата на II ОУ Проф. д-р Асен Златаров. В него участват 60 младежи и техните преподаватели от Пловдив, Смолян, Пазарджик, Велинград и Хасково.

„Радвам се, че община Смолян е домакин на този лагер, защото не случайно Смолян е обявен за град на знанието. За нас, като Община, приоритет са били винаги младите хора, тяхното здраве, обучение и реализация. Убеден съм, че съвместната инициатива ще помогне на всички млади предприемачи“, отбеляза днес при откриването на събитието кметът Мелемов. Той припомни, че преди две години община Смолян е подписала споразумение с Джуниър Ачийвмънт. Подобни обучения са много важни, защото младите хора са най-големия капитал на една нация, категоричен бе кметът на Смолян. Той пожела на младежите сила, воля и успех по пътя на тяхната реализация в живота.

„Спряхме се на Смолян да бъде проведен този лагер, защото много добре работим с Общината и с областната администрация. Имаме подписано споразумение за сътрудничество и развитие на предприемачеството, както и учители с които работим“, каза при откриването и Светослав Маноилов, ст. експрет „Бизнес развитие“ в Джуниър Ачийвмънт. Той обясни, че по проекта суровини и природни ресурси целта е суровината да се популяризира като отрасъл и да бъде новата сила на Европа.

В България Джуниър Ачийвмън са се спрели на кръговата икономика. Идеята е на отпадъците да се даде нов живот, защото около нас има много от тях, който могат отново да се използват. Това е целта и на кръговата икомика, втори път да се ползва нещо и да му се даде нов живот, за да се запази природата. Маноилов представи и другият почетен гост на лагера Владимир Уручев, който много е помогнал и е припознал каузата на Джуниър Ачийвмънт.
Гост на събитието е началникът на РУО –Смолян Мария Семерджиева.

„Бил съм три мандата в Европейския парламент, а темата за предприемачеството ми е била винаги много близка . Работата с учениците по нея ми беше един от най-сериозните приоритети, които съм имал. Открих Джуниър Ачийвмънт, която работи по нестандартни начини и мисля, че в градовете Пловдив, Бургас, София, Варна направихме доста учебни компании. Целта на подобни обучения е да намерим онези иновации, които да работят в кръг и да не използваме нови ресурси, а всичко полезно да бъде извлечено. Радвам се, че точно в Смолян се провежда този лагер и участват много млади хора. Успех на лагера – да роди нови и успешни идеи“, пожела Уручев.

Иновационният лагер „Към иновации и предприемачество чрез суровини и природни ресурси“ се реализира в партньорство с Областна администрация Смолян и е част от съвместен проект на JA Европа и Европейския институт за иновации и технологии „Суровини“ (EIT Raw Materials), който се реализира за втора поредна година в България.

Целта на инициативата е да запознае младежите с предимствата на работата със суровини, природни ресурси и „кръговата икономика“ (рециклирането и използването на отпадъците като суровини) и възможностите за стартиране на бизнес в сферата.

Иновационният лагер ще има за задача да помогне на учебните компании да генерират бизнес идея и да получат валидация на идеята от бизнес ментори. Основен партньор от страна на бизнеса е КЦМ Пловдив.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура