Отпада задължителната пререгистрация на автомобил, закупен от друга област

29 Nov, 2019

От 1 декември 2019 гражданите, които са си закупили автомобил от друг регион и с друг български регистрационен номер могат да не подменят номера му със смолянски. Табелата може да бъда подменена от собственика само по негово желание.

Автомобили с номера извън Смолянска област няма да бъдат задължителни за подмяна със смолянски при регистрация в „Пътна полиция“.

Задължително остава зачисляването на автомобила в регион Смолян след придобиване от друга област. В тези случаи трябва да бъде издадено регистрационно свидетелство на новия собственик в област Смолян.

Пример: Ако жител на област Смолян си закупи автомобил от област София при регистрация в „Пътна полиция“ – Смолян може да остави софийските номера.

След сключване на договор за покупко-продажба на моторно превозно средство с нотариална заверка задължение на собственика е в 30-дневен срок да подаде заявление за смяна на собственост в сектор „Пътна полиция“. В случай, че срокът не бъде спазен законът предвижда административно наказание „глоба“ в размер на 200 лева. Ако собственикът на автомобила пропусне 30-дневния срок и срокът стане 60 дни регистрацията на автомобила се прекратява автоматично.

Ако при проверка на пътя бъде установен водач, който управлява моторно превозно средство с прекратена регистрация, това се счита за престъпление по чл. 345 ал. 2  от НК /управление на нерегистрирано по надлежния ред моторно превозно средство/. Освен че е престъпление законът предвижда и глоба в размер на 200 лева.

 

Photo: NumboKey

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура