4 млн. лева за обновяване на Планетариума в Смолян

28 Nov, 2019

Община Смолян стартира проект за обновяване и енергийна ефективност на сградата на емблематичния Планетариум. Стойността на проекта е 4 милиона лева.

На заседание на Общинския съвет в Смолян, съветниците единодушно гласуваха Общината да сключи договор за финансиране с ДЗЗД „Фонд за устойчиви градове“ в ролята му на Фонд за развитие на Южна България по силата на който да поеме дългосрочен общински дълг в размер на 1,5 млн. лева с цел реализацията на проекта.

Само чрез комбинирано финансиране е възможно да стартира и се реализира мащабния проект за обновяването на Планетариума, който е част от инвестиционната програма на Община Смолян. С реализирането на проектното предложение ще се извърши енергийна ефективност, ремонт и обновяване на сградата и прилежащото и околно пространство, както и доставка на ново оборудване и обзавеждане.

Така Смолян ще се сдобие с обновена и реновирана културна инфраструктура на Планетариума, който е един от най-посещаваните забележителности в общината. Ще се увеличат посетителите на звездните сеанси, втория посетителски център, обсерваторията и прилежащите зони. Ще се увеличат и проходите на Планетариума и той ще се утвърди като културен център.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура