Министър Кралев посети фабриката за ски в Чепеларе

18 Oct, 2019

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев и областният управител Недялко Славов посетиха Чепеларе. Министърът се срещна с бележити настоящи и бивши шампиони на България в зимните спортни дисциплини, с които градът може да се гордее.

Шампионът по сноуборд Радослав Янков изказа благодарности за отпуснатото допълнително финансиране от правителството, даващо възможност на много деца да се обучават в сноуборд дисциплините.

След срещата, министърът и областният управител се запознаха лично с дейността и бизнес плановете на международната компания за спортни стоки и най-големия завод за ски в света „Амер Спортс България“ ЕООД в град Чепеларе.

Фирмата води своето съществуване още от далечната 1972 г., когато в гр.Чепеларе се открива фабрика за производство на спортни уреди. През 1982 г. фабриката закупува лиценз за производство на ски от австрийската фирма “Атомик – Австрия”, като се специализира и усвоява успешно производството на зимни спортни стоки – алпийски ски и ски за дълго бягане. Фирмата пуска на пазара българската марка ски “Орион”. През известен период от време се произвеждат и ски-обувки, както и сноуборд. През ноември 2008 г. българската фирма е придобита от финландската “Амер Груп”. „Амер Спортс България” ЕООД държи около 24% от световното производство на алпийски ски, с което заводът в Чепеларе реално е най-големият завод-производител на ски в света.

Произвежданите тук ски и спортни стоки са, не само с високо качество, но и отговарят на индивидуалните изисквания на всеки клиент, както по физически особености, така и според личните вкусове за дизайн.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура