Археолози откриха интересни артефакти на Момчиловата крепост

18 Oct, 2019

Приключи годишното археологическо проучване на Момчиловата крепост край Смолян. Това съобщи пред „Фокус” д-р Николай Бояджиев – археолог в Регионален исторически музей „Стою Шишков“ – Смолян.

„В съответствие с работната програма, разкрихме още 20 метра от трасето на северната крепостна стена, включително и северозападния ъгъл на стената. Там очаквахме да открием наличие на ъглова кула, но очакванията ни не се оправдаха. Има обаче интересни находки като средновековни монети, върхове на стрели, няколко прешлена за вретено, интересни фрагменти от керамични съдове“, поясни д-р Бояджиев.

Той обясни, че находките са от средновековната епоха от периода 13-14 век, защото в тези сектори, които са проучвани сега няма запазен културен пласт от 6 век, от ранно византийската епоха, които са били засечени през предишни години.

Археологът обобщи, че от началото на археологическите разкопки на крепостта, които са започнали преди години, вече една много голяма част от крепостните съоръжения са разкрити. „От северната стена остават да се доразкрият около 15-20 метра, а останалата част над 100 метра вече са разкрити. От крепостните стени остават да се доразкрият западната стена около 15 метра и 15-20 метра от северната стана. Може да се каже, че голям етап от проучването на Момчиловата крепост е приключен. Имаме доста интересни находки през годините. Уточнена е датировката на обекта, тоест че най-напред на върха е имало светилище от късно бронзовата и цялата желязна епоха. След това крепостта има ранно византийски период от 5-6 век и през средновековието 13-14 век“, подчерта д-р Бояджиев.

Той допълни, че голяма част от обекта е проучен, особено за крепостните стени. „Изключително доволни сме от дългогодишните проучвания, които правим на обекта. Все още не правим планове за нови проучвания, тъй като сега трябва да се мисли за консервация на разкритите структури, като ние правим временна такава, според изисквания на архитектите. Има още какво да се проучва, има няколко сектора вътре в самата крепост“, уточни археологът.

Бояджиев посочи, че за трета поредна година финансирането за археологическите проучвания на Момчиловата крепост е от програмата за целеви средства за археологически проучвания на територията на Република България, отпускани ежегодно от Министерството на културата.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура