Музеят на родопския карст в Чепеларе отново отвори врати

19 Sep, 2019

Музеят на родопския карст отново е отворен за посетители. Уникалният по рода си музей съществува в Чепеларе от 1980. Това е единственият музей на пещерите в Югоизточна Европа. Помещава се на първия етаж на хотелска сграда, алпийски стил, неслучайно наречена „Пещерняк”.

През предходната година са извършени основни ремонтни дейности на всички помещения в сградата на Музея. Изцяло е подменена ВиК системата, електрическата и отоплително-вентилационните инсталации. Изградени са нови озвучителна и пожароизвестителна инсталации. Положени са също нови настилки, стенни облицовки и окачен таван.

В стените са вградени ниши за излагане на експонати. Изградена е нова декорация, имитираща карстова пещера с отливки и други материали от скулптурната техника, обособено е помещение за сувенири, пространството в централната зона на музея е преустроено в мултимедийна зала. В изпълнение на дейностите по проекта, оборудването в музея вече е изцяло обновено. Музейните експонати са разположени и аранжирани върху съвременни нови стъклени шкафове, изложбени маси, полици и витрини.

Напълно оборудвана мултимедийна зала с мултимедиен проектор, компютърна система и екран, ще представят на посетителите животинските видове, които живеят в пещерите и тези, които са ги обитавали в миналото.

Уред за холограмно изображение също ще представя животните, както и хората, обитавали пещерите преди хиляди години. Посетителски столове с метална конструкция и еко черна кожа гарантират комфорта на туристите в мултимедийната зала. Нови мебели за сядане тип табуретка, осигуряват почивка в изложбената зала на посетителите.

Модулна сцена с покривна конструкция, снабдена с прожектори и озвучителна система, също е част от оборудването, закупено в рамките на проекта. Тя е разположена на пл. „Олимпийски“, в центъра на град Чепеларе и ще служи за изнасяне на беседи на открито и провеждане на различни мероприятия.

С обновения музеен интериор, както и реализираните до момента по проекта дейности, Община Чепеларе се стреми да подобри и съхрани местната култура, природните туристически ресурси и да популяризира различните форми на туризъм, които осигуряват възможности за взаимодействие между туристите и местните жители.

Музеят беше изцяло обновен и получи изцяло нов дизайн и визия със средства по проект „Интегриран подход за развитие на културни и природни обекти в Чепеларе, България и Просочани, Гърция“ (INTEGRA_TOUR), който се финансира по Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Гърция – България 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие и от националните фондове на страните, участващи в програмата Гърция – България.

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура

Времето