Ограничават достъпа до огнището на Африканска чума в Смолянско

13 Aug, 2019

Ограничава се достъпът до ловностопанските райони, попадащи в инфектираната зона край с.Змеица, в която бе установен случай на заразата Африканска чума при диви свине, информират от Районната дирекция по горите.

В обявената от БАБХ инфектирана зона на площ от 200 кв.км се ограничават лов, дърводобив, туризъм, гъбарство и достъп на лица, които нямат отношение към мерките за контрол и ограничаване на заразата, съгласно издадена заповед на РДГ.

Забраната за навлизане в горската територия, в която е установено огнището на АЧС остава в сила до 12 октомври.

В територията, в която е наложено ограничението попадат дивечовъдните участъци “Омана” и “Извора-Кастракли”, както и ловностопанските райони Змеица, Чавдар, Борино. Зоната, в която в 3-месечен период няма да се допускат ловци, туристи, гъбари, дървосекачи и преминаващи външни лица, вече е обозначена с предупредителни табели, съобщи БТА.

В ограничената територия ще продължи наблюдението и контрола от страна на горски инспектори, екипи на горските стопанства и служители, свързани с прилагането на мерките за предотвратяване и ликвидиране на болестта. Ще се издават разрешителни за достъп за извършване на неотложни дейности в инфектираната зона. Случаите на неотложни дейности ще се преценяват от Областната епизоотична комисия.

В района не са открити нови случаи на мъртви глигани, уточняват от РДГ. Огнището на АЧС бе обявено, след като се установиха положителни проби за заразата при два мъртви глигана, намерени в гориста местност край Змеица.

Ветеринарните власти в Смолян очакват в следващите дни резултатите от изследването на останалите 9 проби от мъртви диви прасета, открити на различни места в областта.

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура

Времето