Без нови мерки срещу чумата в Смолянско, открити са 11 мъртви глигани

08 Aug, 2019

11 мъртви глигана са открити, в рамките на една седмица в горите на област Смолян, като от всички тях са взети проби и изпратени за изследвания за Африканска чума по свинете (АЧС). Това стана ясно от днешното заседание на Постоянната областна епизоотична комисия.

На този етап, няма излезнали резултати от нито една проба, изпратени в специализирана лаборатория. За сега се обобщава и бройката на гръмнатите глигани от ловците в областта, като от тях също са взети проби и изпратени на компетентните органи, а труповете на дивите животни се съхраняват в хладилни камари, до излизането на резултатите, предава Дарик.

Няма въведени нови мерки срещу чумата в региона, като се спазват стриктно разпоредбите на Централната епизоотична комисия, набелязани в края на юли и началото на август, които са въведени в областта. Относно свинете, отглеждани по метода „заден двор“, стана ясно, че хората са се съобразили с разпоредбите и повечето вече са си заклали животните.

Специално се обърна внимание на ловните стопанства и гражданите, относно използването на фуражи за захранки и храна на животните.По съвет на специалистите, той трябва да е отлежал минимум 60 дни, като през този период, ако е имало зараза в него, то тя изчезва.

 

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура