В Чепеларско отвори врати най-голямата козеферма в България

29 Jul, 2019

На територията на Община Чепеларе официално бе открита най-голямата козеферма в страната, която е с площ 1500 кв. м. На събитието присъства кметът на Община Чепеларе Славка Чакърова.

Тя благодари за направената инвестиция с която се допринася и за популяризиране на слогана „Община Чепеларе – Зеленото сърце на България“, където се произвеждат екологично чисти продукти.

Първата копка бе направена през 2017, а проектът възлиза на близо 2 млн. лева. Инвеститорът е изпълнителният директор на Завода за шлифовъчни машини АД в Асеновград – инж. Иван Марков.

Той печели европейски проект за 1 936 000 лв. по подмярка 4.1 “Инвестиции в земеделски стопанства” от ОП “Развитие на селските райони” за създаването на козеферма по европейски стандарти. По проекта Европа отпуска 60 % от сумата, а останалото е дофинансиране със собствени средства.

Козефермата в Богутево е най-голямата в България. Тя ще поддържа млеконадойни майки и мъжки за възпроизводство от породата Saanen. Напълно автоматизираната система за хранене ще изключва замърсяване на храната по пътя към животните, така че да се създава истински еко продукт на подходящата надморска височина от 1111 м.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура