Смолян отново е домакин на Лятното училище на НАТО

03 Jun, 2019

Заместник-областният управител Адриан Петров и Президентът на Атлантическия клуб в България д-р Соломон Паси официално откриха Лятното училище „NATO@70 the road ahead“, което за пета поредна година се провежда в Смолян.

Семинарът се организира от Български Евро-Атлантически Младежки Клуб и цели да събере млади хора от различни националности заедно с хора от НПО сектора, медии и представители от правителството, за обсъждане на интересни теми, свързани с бъдещето на НАТО.

„За нас е огромна признателност, че Атлантическият клуб прие Смолян да бъде домакин за пореден път на Лятното училище на НАТО в България, за което искам да благодаря лично на г-н Соломон Паси.“, Петров приветства, от името на областния управител Недялко Славов и от свое име, участниците, организаторите и лекторите в поредното Лятно училище на НАТО.

„Щастлив съм да видя пред себе си толкова хубави и усмихнати лица на млади хора, с погледи, изпълнени с мечти и жажда за нови знания. Благодарение на усилията на много хора, вие сега сте граждани на света, и то Граждани с главна буква – членове на НАТО, на Европейски съюз, хора, които могат да общуват свободно помежду си и да споделят идеите си, най-вече – да мечтаят и градят утрешния ден на нашата планета.“, обърна се към участниците Петров, като им пожела в края на това обучение да бъдат доволни от наученото тук, и най-важното – да създадат добри и трайни приятелства.

„Вие се намирате в едно приказно място, това е Родопа планина. Тук има една магнетична сила, която може да усетите от красивата природа и при срещата с хората, които живеят в тази планина.“, допълни заместник-областният управител Адриан Петров, като им пожела през тези дни да имат възможност да опознаят част от прелестите на нашия регион и да останат с добри спомени от преживяното тук, и винаги, когато им се отдаде възможност, да се връщат в Родопите.

Лятното училище на НАТО ще продължи до 08 юни 2019, като темите, които ще бъдат дискутирани са свързани с:

  • настоящия дневен ред и бъдещето на НАТО;
  • отношенията на НАТО и Русия;
  • предизвикателствата, свързани с отбраната на Черно море;
  • сътрудничеството на НАТО и ЕС;
  • борбата с тероризма и кибер-заплахите.

В Лятното училище на НАТО „NATO@70 the road ahead“ участват 23-ма студенти и млади професионалисти между 20 и 30 години с интерес към международните отношения, сигурността и отбраната, от България, Германия, Франция, Гърция, Унгария, Косово, Македония и Турция.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура