Д-р Дариткова: Националната стратегия за детето е оттеглена

11 May, 2019

Стотици излязоха на пpoтecт в Смолян cpeщy Haциoнaлнaтa cтpaтeгия зa дeтeтo 2019 – 2030 г. Протестът се организира във Facebook, като първо имаше митинг пред cгpaдaтa нa Oбщинa Cмoлян.

При протестиращите пристигна д-р Даниела Дариткова, но не й беше дадена думата.

Родителите настояваха за oтмянa нa стpaтeгиятa, кoятo според тях нe зaщитaвa, a нapyшaвa пpaвaтa нa дeтeтo и ceмeйcтвoтo. С плакати “Ние няма да дадем децата си!”, “Чуджите НПО вън от БГ”, “Децата не са тока”, “Не! На стратегията за детето”, протестиращите призоваха преминаващите по главния булевард на Смолян да подкрепят исканията им.

,,Опитах се да обясня на родителите истината като народен представител и да оборя всички фалшиви новини, които бяха цитирани от протестиращите. За съжаление не ми беше дадена думата от организаторите на протеста. Категорично заявявам, че Националната стратегия за детето е оттеглена и не предстои разглеждането й след изборите, както се твърди от някои участници в протеста. Стратегията е оттеглена поради високия обществен отзвук и отрицателно отношение към нея. Поради тази причина не е започнато ведомствено съгласуване. Няма и работна група, която да подготвя проект за нов Закон за закрила на детето.

Исках да заявя, че няма никаква промяна във въпросния закон и не се предвижда такава, която да води до отнемане на деца от родителите им. Всички други твърдения са спекулации и фалшиви новини, които целят да предизвикат неоснователен страх сред родителите. Няма нормативен документ и не се готви такъв проект, който цели отнемане на децата от техните родители, от техните биологични семейства.

За съжаление думата ми не беше чута и най-голямото разочарование за мен е, че голяма част от присъстващите родители и техните деца са хора, които са ми се доверили като лекар. Аз всеотдайно полагам грижи за децата им и ми е болно, че не ми се доверяват като представител на Народното събрание. От мен те ще получат най-достоверна информация за законодателните и нормативните промени в социалната сфера”, заяви д-р Дариткова.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура