Кметът Мелемов изпрати млади смолянчани на Световните летни игри

28 Feb, 2019

В община Смолян се проведе официалната церемония по изпращане на атлетите на Спешъл Олимпикс България от Смолян за Световните летни игри в Абу Даби’2019. Двама състезатели и един треньор от Смолян ще участват в предстоящите Световните летни игри, които ще се проведат през март.

15 – годишният Николай Бърдев от Спешъл Олимпикс Смолян е включен в тима по Силов трибой, както и 14 – годишният Харис Хаджиев, който ще мери сили в плуването. Като национален треньор на отбора е вписан Александър Димитров, който отговаря за спорта в община Смолян и ще е начело на нашата делегация за Абу Даби.

На събитието присъстваха кметът Николай Мелемов, началникът на РУО –Смолян Мария Семерджиева, зам.-кметът Венера Аръчкова, директори на училища, близки и роднини на момчета и др.

„Продължаваме традицията да подпомагаме участието на нашите деца в игрите на Спешъл Олимпикс. Община Смолян сме заявявали и го правим, че младите хора и спорта са наш приоритет. Ники и Хари, убеден съм, че ще представите достойно Смолян и България на това престижно състезание. Сигурен съм, че това участие ще остави отпечатък във вашия живот, защото ще се срещнете с много хора и ще видите големия спорт. С тези думи се обърна кметът Мелемов към Ники и Хари и им пожела успех.

Началникът на РУО – Смолян, Мария Семерджиева заяви, че Спешъл олимпикс е световна организация, която преди 9 г е потърсила контакти със Смолян и е предложила деца от града да участват в летни или зимни олимпийски игри.

„Винаги сме успявали да откликнем на всяка покана. Децата са се връщали с много медали и успехи и заредени с много емоции. Благодаря на кмета Мелемов, че община Смолян винаги успява финансово да подкрепи нашите атлети, както и на зам.-кмета Аръчкова. На директора на ОУ „Проф. Асен Златаров“, господин Колев, защото се превърна в традиция регионалните игри на Спешъл олимпикс всяка година да се провеждат в училището. Децата се състезават в училището и оттам печелим квота за летните и зимни игри. Благодаря и на родителите, че са разрешили децата им да бъдат част от екипа, който ще представи България на олимпийските игри“, посочи още Семерджиева.

Световни летни игри на Спешъл Олимпикс ще се проведат в Абу Даби и Дубай. Спортният форум ще посрещнат над 7500 атлети с интелектуални затруднения от 192 държави от целия свят, 3000 треньори, 30 000 доброволци, 3 000 медии. Очаква се около 500 000 зрители да станат свидетели на състезанията. Световните летни игри са най-голямото събитие в Обединените арабски емирства и първите игри на Спешъл Олимпикс в Средния Изток. Чрез спорта Световните игри‘2019 ще дадат възможност на атлетите, техните семейства и общности да оценят усилията и отпразнуват постиженията на хора с интелектуални затруднения.

Спешъл Олимпикс България ще се представлява на Световните игри от национална делегация от 18 атлети на възраст от 14 до 42 години в 7 спортa – лека атлетика, бадминтон, плуване, боче, силов трибой , тенис и конна езда .

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура