Гъбите в Смолянско намаляват

03 Jul, 2018

Диворастящите гъби в горите край Смолян намаляват през последните години. Това каза за Радио „Фокус“ –  Захаринка Билянова – собственик на пункт за изкупуване на гъби. По думите ѝ количествата като цяло са намалели, а факторите за това са много.

“Намесата на човека – изсичането на горите, неправилно бране на гъби, са част от причините за намалелите количества гъби. Климатът в Родопите също се е промени – април беше много топъл, а юни – дъждовен и студен. Всичко това води до намаляване на гъбите в региона – няма ги онези големи количества, които се купуваха навремето”, поясни Билянова. Тя допълни, че промяната на климата в Смолян е факт, тъй като през последните години тук се раждат череши, грозде и всякакви други плодове, докато преди години са се отглеждали само високопланински култури. Тя уточни, че през последните години няма и много гъбари.

“През юли и август има, но те са хора, които са в отпуск и чрез бране на гъби изкарват допълнителен доход. Редовните гъбари в Смолян са все по-малко, но въпреки това се надяваме, че летният сезон ще е силен и ще има много гъби”, посочи Билянова. Тя уточни, че гъбите от Смолян и региона се продават както на вътрешния пазар, така и в Европа и по-специално страните Франция, Италия, Испания и Германия.

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура