Огромен интерес за дърводобив на падналата дървесина в Смолянско

07 Feb, 2018

Над 20 фирми са участвали в състоялото се днес договаряне за извършване на дърводобив на повалената от ураганния вятър дървесина в района на Смолян, информират от Южноцентралното държавно предприятие /ЮЦДП/. Очаква се до 10 дни избраните фирми да започнат работа по доизсичане и извозване на падналите от вятъра дървета.

Близо 70 хил. куб. м е повалената през януари дървесина в държавните гори на територията на горските стопанства в Смолян, Славейно и Смилян, уточняват от ЮЦДП.
Днешното договаряне с кандидатстващите фирми е за обекти, включващи около 24 хил. кубика паднала дървесина. Предстои да се проведат нови процедури за сключване на договори и за останалите горски масиви, засегнати от природното бедствие. Част от обектите са трудно достъпни, като например горите, поразени от ветровал в района на вр. Кайнадина, предаде БТА.

Дърводобивните фирми проявяват интерес към сечите на повалените дървета, тъй като щетите от бурния вятър са предимно по строителна дървесина, коментират лесоспециалисти.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура